КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 31 Юли 2021, 11:14

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: допълнителни доказателства при вписване на Р на ОСЗГ
Ново мнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 14:32 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 283
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
Гр. София, 02.11.2011 г.

СОФИЙСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на втори ноември две хиляди и единадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА СЛАВЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ: 1. ЯНИТА ЯНКОВА
2. ГЕОРГИ МУЛЕШКОВ,

като разгледа докладваното от съдия Георги Мулешков ч. гр. д. № 812 / 2011 г. по описа на същия съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.278 ГПК.
Евгени И. С. от с. Т. , Софийска област, е обжалвал определение от 06.10.2011 г. на съдията по вписванията при РС – Етрополе, с което е било отказано вписването на решение № 08–1 / 2000 г. на ОбСЗГ – Е..
В жалбата са изложени съображения за неправилност на определението.
Частната жалба е допустима, но по същество е неоснователна.
Съдията по вписванията е отказал вписване на решението по съображения, че от представеното удостоверение за наследници не става ясно дали това са всички наследници на П.С. Й., респ. всички съсобственици на имотите, описани в решението.
Съгласно разпоредбата на чл.6 ал.1 б. „а” от Правилника за вписванията, подлежащите на вписване актове трябва да съдържат собствено, бащино и фамилното име, местожителството (постоянния адрес) и ЕГН на страните, а когато няма такъв – мястото и датата на раждане. От тази разпоредба следва извод, че когато множество лица черпят права от един подлежащ на вписване акт, то при вписването следва да са налице посочените данни за всяко едно от тези лица.
От материалите по делото е видно, че към подаденото от Е. С. заявление за вписване са били приложени подлежащият на вписване акт (ведно със скици), издаден в полза на наследниците на П.С. Й., както и 4 бр. удостоверения за наследници. От тях водещо е удостоверение №47 / 05.08.2011 г. на Кметство с. Л.за наследниците на П.Й.. За четирима от наследниците, които са починали, в удостоверението е била направена бележка „да се приложи удостоверение за наследници”. Очевидно Кметство с. Л. не е разполагало с данни за наследниците на тези четири лица, поради което не е извършило удостоверяването в пълен обем. Именно поради тази причина заявителят е приложил допълнително удостоверения за наследници на П.С. П., В.И.П. и М. С. С.. Липсва обаче удостоверение за наследниците на починалия през 2007 г. А. Ц. У.. Ето защо въз основа на представените от заявителя доказателства не може да се направи категорично заключение, че наследниците на П.С. Й. са само лицата, посочени в удостоверенията за наследници, респ. че А.Ц.У. няма съпруга или низходящи, за да се приеме, че последният е бил наследен от свои роднини по съребрена линия.
Неоснователни са доводите в частната жалба, че извод за наследниците на П.С. Й. може да се направи от удостоверението за данъчна оценка, издадено на основание чл.264 ДОПК. Това удостоверение има друга функция и то се издава въз основа на декларирани от заинтересованите лица данни без извършване на нарочна проверка в регистрите за гражданското състояние.
По изложените съображения въззивният съд приема, че постановеният от съдията по вписванията отказ не е в противоречие с материалния закон. Обжалваното определение е правилно и следва да бъде потвърдено.
Воден от горното, Софийският окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА постановеното по заявление с вх. рег. № 475 / 06.10.2011 г. на Е. И. С. от с. Т. , Софийска област, определение от 06.10.2011 г. на съдията по вписванията при РС – Етрополе, с което е било отказано вписването на решение № 08–1 / 2000 г. на ОбСЗГ – Етрополе.
Определението може да бъде обжалвано с частна касационна жалба пред Върховния касационен съд на Република България в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателя, на когото да се връчи препис.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ: 1.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов