КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 04 Авг 2021, 15:26

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Вписване на завещание не подлежи на заличаване
Ново мнениеПубликувано на: 03 Юли 2011, 11:18 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 186
Гр.София, 28.04.2011г.

Софийският окръжен съд, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми април през две хиляди и единадесета година, в следния състав:
Председател: ИРИНА СЛАВЧЕВА
Членове: ЯНИТА ЯНКОВА
ГЕОРГИ МУЛЕШКОВ
като разгледа докладваното от съдия ЯНКОВА ч.гр.д. 335 по описа за 2011г. на СОС, взе предвид следното:
Производството е по чл.274, ал.1, т.2 от ГПК във вр. с чл.577, ал.1 от ГПК.
С определение от 31.03.2011г. съдия по вписванията при Самоковския районен съд е отказал да заличи направено вписване на завещание в полза на М. И. С. от гр.К. на недвижим имот, представляващ ливада с площ от 1.475 дка, десета категория, находяща се в м.”Б.”, землището на с.Р., С. община, представляващ имот № 026005 по картата на землището с идентификатор № 61604.5.260, вписано на 14.02.2011г. с вх. № 219, т.І, под № 14. Искането за заличаване пред Службата по вписванията при РС-С. е направено от П. В. Г., който закупил описания имот след проведен публичен търг от съдия-изпълнител.
Недоволен от така постановения отказ е останал П. В. Г. – частен жалбоподател в настоящото съдебно производство.
Жалбоподателят твърди в частната си жалба, че постановения отказ е неправилен, незаконосъобразен и необоснован. Излага, че на 17.02.2011г. по негово искане в Службата по вписванията при РС-С. е вписано постановление за възлагане на недвижим имот на частен съдебен изпълнител Георги Каримов, с което постановление му е възложен имот, представляващ ливада с площ от 1.475 дка, десета категория, находяща се в м.”Б.”, землището на с.Р., С. община, представляващ имот № 026005 по картата на землището с идентификатор № 61604.5.260. Три дни по-рано – на 14.02.2011г. в Службата по вписванията при РС-С. било вписано завещание в полза на М. И. С. от гр.К. за същия имот. Твърди още, че той закупил посочения имот след проведен публичен търг от съдия изпълнител, въз основа на съдебно решение, след съдебна делба на имота по гр.д. № 102/2006г. на Самоковския районен съд. Съделител по делото бил и М. И. С., който получил съответна на идеалната му част сума от продажната цена на имота, заплатена от настоящия жалбоподател. Поддържа, че извършеното вписване на завещание, макар и направено преди вписването на постановлението за възлагане налагало като последица отразяването на М. И. С. в скиците, издавани от АК – С. област за описания по-горе имот, като съсобственик на имота, въпреки че той не притежавал права върху него. В данъчната служба отразяването било същото по отношение на този имот.
Моли съда да отмени атакуваното определение и да върне преписката на съдията по вписванията при Самоковския районен съд с указание да бъде заличено вписването извършено от Михаил Иванов Стоилов по партидата на закупеният от жалбоподателя имот.
Софийският окръжен съд след преценка на данните по делото във връзка с доводите на жалбоподателя приема за установено следното от фактическа страна:
На 31.03.2011г. частният жалбоподател е поискал с молба вх. № 472/31.03.2011г., депозирана в Службата по вписванията при РС-С. , да бъде заличено направеното от М. С. вписване в имотния регистър на завещание в негова полза, което завещание има за предмет имота закупен от частния жалбоподател след проведен публичен търг от съдия изпълнител. Към молбата си жалбоподателят е приложил постановление за възлагане на процесния имот на него с дата 8.02.2011г., съдебните решения, въз основа, на които е извършена публичната продан и в които е обсъждано, като нищожно завещанието, вписано от М. С., както и самото завещание.
С определение от 31.03.2011г. съдия по вписванията при Самоковския районен съд е отказал да заличи направено вписване на завещание в полза на М. И. С. от гр.К. на недвижим имот, представляващ ливада с площ от 1.475 дка, десета категория, находяща се в м.”Б.”, землището на с.Р., С. община, представляващ имот № 026005 по картата на землището с идентификатор № 61604.5.260, вписано на 14.02.2011г. с вх. № 219, т.І, под № 14. В мотивите на определението е изложено, че в Закона за собствеността и Правилника за вписванията няма законов текст, който да постановява заличаване, при определени предпоставки на вписани преписи от обявени завещания с предмет недвижим имот.
При така установените факти, съдът направи следните правни изводи:
Частната жалба е подадена от надлежна страна в законоустановения срок, поради което е допустима.
Разгледана по същество същата се явява неоснователна.
Съгласно разпоредбите на чл.4, б.”и” от ПВ на вписване подлежат преписи от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот. Вписването на този вид актове е предвидено да се извършва и служебно ако са обявени от съдията по вписванията.
В настоящата хипотеза се претендира заличаване на вписано завещание. Такъв правен механизъм предвиден в Закона за собствеността и Правилника за вписванията обаче не съществува. Законодателят не е постановил да може да се заличават вече вписани завещания при определени от него предпоставки. Това е така, поради обстоятелството, че лицата, които имат правен интерес и са заинтересовани да искат заличаване на вписано завещание обикновено оспорват правото на собственост на лицето в полза на което е извършено завещанието или то им оспорва правото на собственост върху имота, който е предмет на завещанието. В този смисъл вече е налице спор за материално право, който следва да се разреши по общия исков ред и след приключване на делото може да се извърши вписване на постановеното съдебно решение. След това вписване ще бъде без правно значение направеното предходно вписване на завещанието.
Предвид на изложеното се явява неоснователна молбата на настоящият жалбоподател за заличаване на вече вписано завещание, поради това че той е изключителен собственик на имота предмет на завещанието.
Направените от настоящата инстанция изводи съвпадат с тези на съдията по вписванията при РС-С. , поради което атакуваното определение следва да бъде потвърдено.
Воден от горното, Софийският окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА определение от 31.03.2011г., с което съдия по вписванията при Самоковския районен съд е отказал по молба на П. В. Г. да заличи направено вписване на завещание в полза на М. И. С. от гр.К. на недвижим имот, представляващ ливада с площ от 1.475 дка, десета категория, находяща се в м.”Б.”, землището на с.Р., С. община, представляваща имот № 026005 по картата на землището с идентификатор № 61604.5.260, вписано на 14.02.2011г. с вх. № 219, т.І, под № 14.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ : 1.

2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов