КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 24 Юни 2021, 14:42

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: едностранно прекратяване на договор - наем зем.земи
Ново мнениеПубликувано на: 16 Авг 2017, 07:51 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 375
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№………………

Варненският окръжен съд, гражданско отделение в закрито заседание на единадесети август две хиляди и седемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Росица Станчева
ЧЛЕНОВЕ: Златина Кавърджикова
мл.с-я Антония Младенова

като разгледа докладваното от съдия Р.Станчева
ч.гр.д. № 1650 по описа за 2017г.,
за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577 от ГПК вр. чл. 32а от Правилника за вписванията.
Образувано е по частна жалба на „Ромфарм компани“ ООД, ЕИК 200732874, чрез процесуалния му представител адв. Д. против отказ от 20.07.2017г. на съдия по вписванията при ВРС, вписан под № 4, том 167, вх.р. № 19073/20.07.2017г. и с който е отказано вписване на прекратяване на договор за наем по акт № 58, том VІІ, вх.р. № 18128/04.08.2015г. на СВ при ВРС.
В жалбата са изложени оплаквания за незаконосъобразност на така обжалвания отказ. Твърди се, че независимо от наименованието на процесния договор, същия има характеристиките на договор за аренда на земеделска земя, а съгласно разпоредбата на чл.27 ал.2 от Закона за арендата в земеделието /ЗАЗ/ прекратяването на тези договори е изрично предвидено като подлежащо на вписване обстоятелство. Сочи се, че в тази връзка пред съдията по вписванията е била представена покана-изявление за едностранно разваляне на договора поради неплащане на наемната цена, като това основание за прекратяване също е предвидено в този закон. Счита, че са налице всички предпоставки за извършване на поисканото вписване, поради което и сезира съда с искане за отмяна на обжалвания отказ.
Съдът, като взе предвид материалите по преписката на Служба по вписванията, по която е постановен обжалвания отказ намира, че частната жалба е депозирана в срок и от легитимирана страна. С оглед на това жалбата е процесуално допустима.
Разгледана по същество същата е неоснователна по следните съображения:
Със заявление вх.рег.№ 19073/20.07.2017г. жалбоподателят е сезирал съдията по вписванията с искане за вписване в книгите, водени в СВ при ВРС прекратяването на сключен между „Ромфарм компани“ ООД и „Анкора 12“ ЕООД договор за наем на земеделска земя, вписан в СВ под № 58, том VІІ, д.2522/2015г., прекратен с едностранно изявление поради неизпълнение с нот.покана от 23.06.2017г. Към заявлението са представени договора за наем, нот.покана, обективираща волеизявление по чл.87 ал.1 ЗЗД, адвокатско пълномощно и доказателства за заплатена държавна такса.
Настоящият състав намира, че законосъобразно и в съответствие с нормата на чл.4 от ПВ съдията по вписванията е приел, че прекратяването на представения му договор не подлежи на вписване. Съгласно нормата на чл.2 ПВ вписване, отбелязване и заличаване се допуска само за случаите, които са предвидени изрично в законите. В тази връзка актовете, които се вписват, респ. отбелязват в имотния регистър са изчерпателно изброени в чл.112 ЗС и чл.4 ПВ. Нормите са императивни и изброяването е изчерпателно, поради което и кръгът на подлежащите на вписване обстоятелства не може да бъде разширяван.
Съгласно разпоредбата на чл.4 б.“е“ ПВ вр. чл.237 ЗЗД договорите за наем, вкл. и на земеделска земя, сключени за срок по-дълъг от една година подлежат на вписване. Липсва обаче регламентирано вписване, респ. за отбелязване на обстоятелства по прекратяване на този договор. Такова изрично е предвидено за прекратяването на договора за аренда /чл.27 ал.2 ЗАЗ вр. чл.4 б.“л“ ПВ/, но не и за договора за наем на земеделска земя. Съгласно разрешенията, дадени в т.2 от ТР № 2/2017г. на ОСГТК на ВКС отдаването под наем на земеделска земя е самостоятелна и допустима правна сделка, различна от договора за аренда. При това положение, и изхождайки от едностранния характер на производството по вписване и пределите на осъществяваната от съдията по вписванията проверка по чл.32а ал.1 ПВ, проверката в този случай се свежда само до това дали представеният му акт подлежи на вписване, без възможност да прави преценка за приложимия закон с оглед клаузите на сключения договор, в частност дали същият съставлява договор за наем или независимо от наименованието му е договор за аренда, съставен ли е съобразно изискванията за форма и има ли предвиденото в ПВ съдържание /т.6 ТР 7/2012г. на ОСГТК/. Това следва от обстоятелството, че и двата договора по своята същност имат един и същи предмет – възмездно предоставяне ползването на земеделска земя за определен срок, но се регламентират от различни правни норми /при договора за наем страните са приели, че отношенията им ще се уреждат съобразно разпоредбите на ЗЗД, а при договора за аренда – от специалния закон/, няма пречка и договорът за наем да бъде сключен с нотариална заверка на подписите, и двата договора подлежат на вписване.
Ето защо обжалваният отказ следва да бъде потвърден.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА отказ на съдията по вписванията при ВРС, вписан под № 4, том 167, вх.р. № 19073/20.07.2017г. и с който е отказано вписване на прекратяване на договор за наем по акт № 58, том VІІ, вх.р. № 18128/04.08.2015г. на СВ при ВРС, по заявление вх.№ 19073/20.07.2017г.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния касационен съд при условията на чл.280 ГПК в 1-седмичен срок от връчването му на жалбоподателя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов