КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Юли 2021, 18:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ИМ с правно основание чл.108 ЗС подлежат на вписване
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 08:18 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №72

Видински окръжен съд гражданско отделение
В закрито заседание на седемнадесети февруари
През две хиляди и десета година
в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. М.
ЧЛЕНОВЕ:1. С. С.
2. В. М.

При секретаря и с участието

На прокурора изслуша докладваното

От съдията С. С. ч. гр. д. №35 по описа
За 2010 година,за да се произнесе съобрази следното:

Делото е образувано по частна жалба на Н.И.М. и М.А.Н.-***,чрез адв.Ан.ц. против отказа на съдията по вписвания при ВРС да впише искова молба,подадена от жалбоподателите срещу О. Д.с правно основание чл.108 ЗС.Считат,че ИМ отговаря на изискванията на чл.6 от ПВ.Молят обжалваното определение да бъде отменено и съдът да постанови друго, с което да разпореди ИМ да бъде вписана.

Съдът констатира,че към ч.жалба са приложени ИМ,подадена от жалбоподателите срещу О. Д. с правно основание чл.108 ЗС с петитум ответникът да бъде осъден да предаде собствеността и отстъпи владението около 500кв.м.,съставляващи част от имот пл.№1055 в кв.52 по регулационния план на с.А.,действащ към 1961г.,а по сега действащия рег.план представляващи част от улица като са посочени границите на улицата.ИМ е входена във ВРС под №11609 от 28.12.2009г. и са дадени указания от съдията докладчик да бъде вписана.

Съдията по вписвания при РС-Видин е отказал да впише посочената ИМ с мотив,че не отговаря на изискванията на чл.6 от Правилника за вписванията,който предвижда описанието на имота с посочването на номер на имота,площта и др.

При тези данни съдът счита жалбата за основателна по следните съображения:

ИМ с правно основание чл.108 ЗС подлежат на вписване съгласно чл.114,б.”в” ЗС и докато вписването не бъде извършено съдът не може да даде ход на молбата и съответно на производството по повдигнатия пред него спор.В изпълнение на тази законова разпоредба ВРС е дал указания и изпратил ИМ за вписване от съдия по вписвания при ВРС.Предмет на спора е част от имот,на който е посочен пл. № по регулационния план от 1961г. на с.А… и са посочени граници по плана от 1988г.В този смисъл спорната част от имот,предмет на делото е индивидуализирана по смисъла на закона.Независимо,че по сега действащия план на селото тази част от имота представлява улица ,то тя е индивидуализирана с наличните по регулационните планове на с.А… данни и по стария и по сега действащия регулационен план,с което съдът счита,че са изпълнени изискванията на чл.6 от ПВ.

С постановяването на отказ да се впише ИМ с правно основание чл.108 ЗС на практика се постановява отказ от правосъдие,тъй като именно в съдебното производство ще се изясни статута на тази част от имот-дали съставлява улица или е част от имот и съответно дали е основателна и доказана исковата претенция или не.

По изложените съображения настоящият състав на ВОС счита,че следва да отмени отказа на съдията по вписвания при ВРС като му даде указания да впише процесната ИМ,за което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ отказа на съдията по вписвания при РС-Видин,постановен с Определение от 21.01.2010г. да впише искова молба с вх. №11609 от 28.12.09г. до ВРС,подадена от Н.И.М. и М.А.Н.-*** с правно основание чл.108 ЗС като ВРЪЩА ИМ на съдията по вписвания при ВРС за извършване на съответните действия по вписването й в регистрите на Службата по вписвания при РС-Видин при условията на чл.577,ал.3 ГПК.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ: 1.
2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов