КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 04 Авг 2021, 21:35

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Eдностранно изявление за разваляне по чл.27,ал.1,т.2 ЗАЗ
Ново мнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 20:15 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 23 Дек 2010, 06:55
Мнения: 39
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Габрово, 31.07.2012г.

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

Габровски окръжен съд,в закрито заседание на тридесет и първи юли, две хиляди и дванадесета година, в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: С.Герова

ЧЛЕНОВЕ: Ц.Минкова

Сн.Бонева


при секретаря..............., като разгледа докладваното от съдията Бонева мчзч.гр.д.№209 по описа за 2012 година и за да се произнесе взе предвид следното:Производството е по реда на чл.274 и сл. ГПК.

Обжалвано е определение № 5/19.07.2012г. на Съдията по вписванията- гр. Дряново, с което е отказано вписване на Заявление за прекратяване на договор за аренда №120, т.І, вх. рег.657от 2009г. по описа на службата, сключен между Н.Р.Р.,Г.К.Б. и Р.Г.К. от една страна като арендодатели и “Пропъртис- СГ” ЕООД – София- арендатор.

В жалбата на заявителките се твърди, че е поискано заличаване на вписан договор за аренда, който бил индивидуализиран под №120 т.1,вх.№ 657/2009година. Заявлението е с нотариална заверка на подписите и в изискуемата от закона форма. Видно от представените документи е че страните са постигнали съгласие за прекратяване на договора. Няма изискване това съгласие да е с посочване на конкретния имот, касаещ арендния договор. Неправилно и незаконосъобразно съдията по вписване бил отказал вписването.

Претендира се обжалваното определение да бъде отменено.

За да откаже вписване прекратяването на договора за аренда, съдията по вписванията- гр. Дряново е изложил следните съображения: направеното уведомление за прекратяване на договора не е надлежно, тъй като нотариалната покана не е връчена лично на лицето, неин адресат; не са изпълнени условията на Правилника за вписванията- чл.6 б.”в” – в заявлението не е описан имотът, до който се отнася акта, с посочване на вида, местонахождението /община, населено място, адрес, местност/, номера на имота, площта и/или застроената площ и границите.

Въззивният съд, като взе предвид представените доказателства и съображенията изложени в частната жалба, приема, че същата е подадена в срок , но по същество е неоснователна по следните съображения:

Тъй като вписването има оповестително действие, в производството по вписване съдията по вписванията може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само от формална страна в рамките, установени в Правилника за вписванията- чл.32а: дали представеният акт отговаря на изискванията, за да бъде вписан - дали е представен подлежащ на вписване акт по смисъла на чл.4 ПВ и отговаря ли той на изискванията на чл.6 ПВ. Извън тази проверка и правомощията на съдията по вписванията остава наличието на материалноправните предпоставки. Съдията по вписванията може да откаже исканото вписване: ако актът не подлежи на вписване, ако той не е съставен съобразно изискванията за форма, предвидена в закона и Правилника за вписванията, ако актът няма необходимото съдържание - индивидуализация на страните и на имота и ако не е внесена необходимата държавна такса за вписване.

Безспорно е, че прекратяването на договора за аренда на земя подлежи на вписване – чл.27 ал.2 от Закона за арендата в земеделието и в случая е внесена дължимата ДТ за това. Заявителят е поискал да се впише актът за прекратяване на договора за аренда, който в случая е едностранно изявление за разваляне по чл.27,ал.1,т.2 ЗАЗ във вр. с чл.15,б.”г” от арендния договор и чл.87,ал.1 ЗЗД. Това изявление е избрал да се връчи чрез нотариална покана и именно това е актът, който се проверява от формална страна и който следва да се впише, а не самият договор за аренда, както се твърди в жалбата и който вече е вписан при сключването му. Тази нотариална покана обаче е била връчена при условията на чл.50 във вр. с чл.47 ГПК, а не лично съгласно разпоредбата на чл.592 ГПК. Съобразно практиката на две апелативни съдилища , които приемат, че връчването на нотариалната покана следва да става лично по реда на чл.592 ГПК, съдията по вписванията е приел, че няма надлежно връчване. Тъй като в случая се касае за едно съобщение, което може да се връчи и по реда на чл.37-58 ГПК съгласно чл.50 ЗННД, то може да се приеме, че има надлежно връчване. В акта за прекратяване обаче не са изпълнени условията на Правилника за вписванията- чл.6 б.”в” – не е описан имотът, до който се отнася акта, с посочване на вида, местонахождението /община, населено място, адрес, местност/, номера на имота, площта и/или застроената площ и границите.

Когато се представи акт за вписване, съдията по вписванията може да откаже исканото вписване, ако актът не подлежи на вписване, ако той не е съставен съобразно изискванията за форма, предвидени в Закона на правилника за вписванията или ако той няма необходимото съдържание - индивидуализацията на страни, имот или не е внесена държавна такса. В настоящия случай е налице втората от тези хипотези, поради което съдията по вписване правилно е отказал вписването.

Не е налице твърдяното в жалбата взаимно съгласие за прекратяване на договора. На такова заявителките не са се позовавали пред съдията по вписване, а и такъв акт не е представен и пред въззивната инстанция.

На основание изложеното, окръжният съд


О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА определение № 5/19.07.2012г. на Съдията по вписванията- гр. Дряново, с което е отказано вписване на прекратяване на договор за аренда №120 т.І, вх. рег. 657от 2009г. по описа на службата, сключен между Н.Р.Р.,Г.К.Б. и Р.Г.К. - арендодатели и “Пропъртис- СГ” ЕООД – София- арендатор”.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщението пред ВКС по реда на чл.274,ал.3,т.1 ГПК.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов