КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 04 Авг 2021, 21:33

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: чл.264 ал.1 ДОПК не регламентира срока на деклариране
Ново мнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 20:07 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 23 Дек 2010, 06:55
Мнения: 39
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр. Габрово, 18.10.2013 г.

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

ГАБРОВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито заседание на осемнадесети октомври, две хиляди и тринадесета година в състав:

Председател: МИНКО МИНКОВ
Членове: ДИАНА ВАСИЛЕВА
БЛАГОВЕСТА КОСТОВА

като разгледа докладваното от съдията Костова ч.гр.д. № 150 по описа за 2013 год. и за се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.278 във вр. с чл.577 от ГПК и чл.32а от Правилника за вписванията.
Образувано е по частна жалба от Ц.Ц.Б. ***, срещу Определение № 8 от 12.09.2013 г., с което районен съдия в РС - Габрово, и.ф. съдия по вписванията е отказал вписването на Нотариален акт № 57, тмІІІ, рег. №5832, н. дело № 382/2013 г. на И.Х., помощник нотариус по заместване при С.В. - нотариус с рег. № 093 на Нотариалната камара с район на действие –Габровски районен съд.
В жалбата се поддържат доводи за незаконосъобразност на обжалвания акт, като се прави искане за отмяната му.
Габровски окръжен съд след като обсъди доводите на жалбоподателя и приложената преписка от Службата по вписвания ,намира за установено следното:
На 12.09.2013 г. И.Х. в качеството му на помощник нотариус по заместване, при С.В. - нотариус с рег. № 093 на Нотариалната камара с район на действие – Габровски районен съд е депозирал в Служба по вписванията – гр. Габрово молба за вписване на договор за продажба на недвижим имот. Към молбата са приложени: 6 бр. договори, скица, схема, у-е за ДО, декларации по чл.264 ал.1 от ДОПК и квитанция за внесена ДТ.
С определение № 8 от 12.09.2013 г. районен съдия в РС - Габрово, и.ф. съдия по вписванията е отказал да извърши вписване. Съдията, позовавайки се на чл.264 ал.1 от ДОПК е приел, че обстоятелствата, подлежащи на деклариране, следва да бъдат удостоверени към датата на извършване на сделката, а декларацията на продавача на имота Н.Д. е била заверена нотариално на 08.01.2013 г., когато дори не бил изтекъл периодът за подаване на годишни данъчни декларации по ЗДДФЛ. Съдията е приел, че не са спазени изискванията на чл.264 ал.1 от ДОПК по отношение на продавача Н.Д., поради което е отказал да извърши вписване на представения нотариален акт.
Габровски окръжен съд намира, че подадената частна жалба е допустима, тъй като е депозирана от процесуално легитимирано лице /страна по договора/, против подлежащ на обжалване акт и във визирания в ГПК срок. Разгледана по съществото си, жалбата се явява основателна. Съображенията за това са следните :
Пределите на правомощията на съдията по вписванията са разписани в чл.32а ал.1 от Правилника за вписванията.Съгласно цитирания законов текст и съдебната практика застъпена в Определение № 410/28.11.2008 г. на ВКС по гр. д. № 1899/2008 г. на II г. о., съдията по вписванията може да откаже вписване при наличието на следните предпоставки: 1. - ако актът не подлежи на вписване, 2. - ако не е съставен съобразно изискванията за форма, предвидени в закона и Правилника за вписванията - официален документ или частен документ във формата на нотариален акт или с нотариална заверка на подписите, 3. - ако актът няма необходимото съдържание - индивидуализация на страните и на имота, 4. - ако не е представена скица - копие от кадастралната карта, когато конкретен имот се намира в район с одобрена кадастрална карта, 5. ако не е внесена необходимата такса за вписването /когато такава се дължи/ и 6. - ако не са представени доказателства за изпълнението на изискванията на чл. 264 ДОПК. На друго основание вписване в нотариалните книги не може да бъде отказано. В този смисъл е и становището на ОСГТК на ВКС изразено по точка шест в Тълкувателно решение № 7/25.04.2013 г. по тълкувателно дело № 7/2012 г.
В конкретният случай, молителят е представил пред съдията по вписванията всички доказателства касаещи горната проверка. Представени са декларации на продавачите на имота предмет на нотариалния акт, като тази на продавачката Н.И.Д. е подписана на 08.01.2013 г. и подписът и е нотариална заверка от тази дата. Осъществявайки функциите си, съдията по вписванията е приел, че обстоятелствата, подлежащи на деклариране следва да бъдат удостоверени към датата на извършване на сделката. Като е установил, че декларацията на Д. била заверена нотариално на 08.01.2013 г., когато дори не бил изтекъл периодът за подаване на годишни данъчни декларации по ЗДДФЛ, съдията по вписвания е приел, че не са изпълнени изискванията на чл.264 ал.1 от ДОПК и е отказ да впише нотариалния акт в регистъра на службата по вписвания .
Изводите на съдията по вписванията са неправилни и незаконосъобразни. Никъде в текста на чл.264 ал.1 от ДОПК не е регламентирано, че при прехвърлянето на вещни права върху недвижими имоти, декларирането от страна на прехвърлителя, че „няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски” следва да се извърши на датата, на която се извършва сделката. Финансовата година в България обхваща периода 01.01.- 25.12. на съответната година и през този период дори лицето да има непогасени задължения към данъчните и осигурителни институции, то същите ще бъдат дължими, но не и изискуеми, поради което няма да подлежат на принудително изпълнение. Следователно, декларацията по чл.264 ал.1 от ДОПК реално касае задължения възникнали предходната календарна година, преди нейното изготвяне и същата има действия за цялата календарна година в която е изготвена. В подкрепа на този аргумент е и възможността, страните по нотариалната сделка да бъдат представлявани от пълномощници, които законът задължава да представят пред нотариуса декларации по чл.264 ал.1 от ДОПК, изходящи от прехвърлителите по сделката, които обаче трябва да бъдат с нотариална заверка на подписа. Следователно, законодателят е дал възможност на пълномощниците по сделката да представят декларации изходящи от праводателите им и изготвени в ден, който предхожда деня на сделката.
По така изложените аргументи, Габровски окръжен съд намира, че представената от Н.И.Д. декларация по чл.264 ал.1 от ГПК, отговаря на изискванията на закона и е в съответствие с трайно установената съдебна практика. Като е отказал да извърши вписване на Нотариален акт № 57, том ІІІ, рег. № 5832, н. дело № 382/2013 г. на И.Х., помощник нотариус по заместване при С.В. - нотариус с рег.№ 093 на Нотариалната камара с район на действие – Габровски районен съд, съдията по вписванията е постановил един незаконосъобразен акт. В конкретния случай не е налице нито една от предпоставките за постановяване на отказ, поради което същият следва да бъде отменен, като незаконосъобразен и вместо това, в съответствие с правомощията на съда по чл.278 ал.2 от ГПК да бъда разпоредено вписване на процесния нотариален акт за продажба на недвижим имот.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ Определение № 8 от 12.09.2013 г. на Съдията по вписванията /ИФ/ при Районен съд Габрово, с което е отказано вписване на Нотариален акт № 57, том ІІІ, рег. № 5832, н. дело № 382/2013 г. на И.Х., помощник нотариус по заместване при С.В. - нотариус с рег.№ 093 на Нотариалната камара с район на действие – Габровски районен съд.
Връща преписката на съдията по вписванията в Службата по вписванията при РС - Габрово и УКАЗВА да бъде извършено вписване на Нотариален акт № 57, том ІІІ, рег. № 5832, н.дело № 382/2013 г. на И.Х., помощник нотариус по заместване при С.В. - нотариус с рег. № 093 на Нотариалната камара с район на действие – Габровски районен съд.
Определението е окончателно.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:Членове: 1.2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов