КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 05 Авг 2021, 01:52

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: издаване на удостоверение за тежести
Ново мнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 10:32 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 3471
гр. Пловдив, 17.12.2009г.

Пловдивският окръжен съд, 8 гр. с., в закрито заседание, в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:Е.М.
ЧЛЕНОВЕ: В.Г. Д.С.

Като разгледа докладваното от съдията В.Г. ч.гр.д. № 2343 по описа за 2009 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577,ал.1 във връзка с чл. 274 и сл. ГПК.
Жалбоподателят К.П., ЧСИ рег. № *** обжалва определението от 26.08.2009г., с което съдията по вписванията при Районен съд – гр. Асеновград отказва /извършване на/ нотариално действие, а именно, издаване на удостоверение за тежести относно недвижим имот, собственост на А.Г., длъжница по изп.дело № ***/2009г. /УПИ VII, ***, от кв. ** по ПУП на с. Поповица, общ. Садово, обл. Пловдивска, заедно с построената в него жилищна сграда/, и иска то да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.
ПОС, 8 гр.с., като се запозна с доказателствата по делото, констатира следното:
Жалбата е допустима като подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК.
Разгледана по същество, е неоснователна.
Съдията по вписванията отказва издаване на посоченото удостоверение, защото съгласно чл. 47, ал. 2, б. “а” от ПВ заявлението за издаване на удостоверение за определен имот /в т.ч. за тежести/ трябва да показва данните /по чл. 46, ал. 2/ на лицата, до които се отнася справката, и на техните преки праводатели, а в искането на ЧСИ не се съдържат такива данни, като не са приложени и документи за собственост, от които се извлекат; не се посочва и период, за който се иска удостоверението /и на основание чл. 577, ал. 1 от ГПК и чл. 32 а от ПВ/.
В искането на ЧСИ действително не се съдържат данни за преките праводатели на лицето А.Г. /собствено, бащино и фамилно име, местожителство /постоянен адрес/ и ЕГН /място и дата на раждане/, .../чл. 6, ал. 1, б. “а” от ПВ/; следователно искането не отговаря на изискванията на закона, а именно, чл. 47, ал. 2, б. “а”, предложение 2 от ПВ, което е основание за постановяване на отказ /чл. 32, ал. 1, изр. 1, предл. 1 ор ПВ/; не се посочва и период, за който се иска удостоверението.
Предвид горното, жалбата трябва да бъде оставена без уважение.
Така ПОС, 8-ми гр.с.,

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на К.П., ЧСИ, срещу определението, с което съдия по вписванията при Районен съд – гр. Асеновград отказва /извършване на/ нотариално действие, издаване на удостоверение за тежести относно недвижим имот, собственост на лицето А.Г.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ВКС в 1-седмичен срок от съобщението.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:........... ЧЛЕНОВЕ:1..........


2..........

Определението е влязло в сила!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Удостоверение за тежести - чл. 7, ал. 4 ТДТСАВ
Ново мнениеПубликувано на: 14 Авг 2013, 14:54 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 1082
В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

Пловдивският окръжен съд, 5-ти граждански състав, в закрито заседание на
29.03.2012 г., в състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ : С. И.
ЧЛЕНОВЕ : Р. С.
В. Г.

разгледа докладваното от съдията В. Г. частно гражданско дело № 556/2012 г. и за да се произнесе, взе предвид следното :

Производство по чл. 274 и сл. от ГПК.

Жалбоподателят С.М.Т. *** - обжалва отказа на Служба по вписванията, гр. А. /съдията ./, да издаде удостоверение за определен недвижим имот, самостоятелен обект в сграда /жилище, апартамент/, ****”, за периода 24.04.2008 г. - 19.08.2011 г. и иска той да бъде отменен, т. к. мотивите за постановяването му не кореспондират с ПВ, а съдията - задължен да издаде удостоверението.

Пловдивският окръжен съд - 5-ти граждански състав, като се запозна с доказателствата по делото, констатира следното :

Частната жалба е допустима като подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК.

Разгледана по същество е неоснователна.

Жалбоподателят иска да му бъде издадено удостоверение за периода 24.04. 2008 г. - 24.01.2012 г., като заявява, че настоящият имот е собственост на З.И.А. и придобит /от А./ от И.Б.А. и Т.А.И.. Прилага вносна бележка за държавна такса в размер на 10 лв., на основание чл. 7, ал. 1, т. 1 от ТДТСАВ, т. е. за удостоверение за един имот, за едно лице или за определени лица в съсобственост за период до 10 г. /в срок до 7 работни дни/. Съдията разпорежда удостоверение за описания имот да се издаде след справка по персоналната партида на З. А. и за периода от 19.08.2011 г. /когато, видно от нотариален акт № **** г., А. става собственик на имота/ до датата на издаване, а че по отношение останалите посочени лица и периоди следва да се подадат отделни заявления на основание чл. 47, ал. 2 вр. чл. 7, ал. 4 от ТДТСАВ. Мотивите на съдията кореспондират с ПВ.

За да се направи справка … за вписванията /отбелязванията и заличаванията/ за един недвижим имот, преди всичко се намира в азбучния указател името на лицето, което се посочва за собственик на този имот, ако има партида, и по името … се намира … неговата партида …, от партидната книга на собственика се узнава какви вписвания има за имотите, за които се иска справка, … /чл. 39 от ПВ/.

Т. е. за да се узнаят вписванията за процесния имот и за процесния период, трябва да се намерят три партиди, на собственика и на неговите преки праводатели, или, казано по друг начин, да се направят три справки, а доколкото писмените справки се състоят в издаване на удостоверения … /чл. 44 от ПВ/ - да се издадат и три удостоверения. А когато с едно заявление се иска удостоверение за по- вече от едно лице, … издават се отделни удостоверения, … /чл. 7, ал. 4 от ТДТ/. Или вярно е, че службата по вписванията, съдията и съответният служител, може /и дори трябва/ да извърши служебна проверка на съответните документи /чл. 533 , изр. 1 от ГПК/, да изследва посочените в заявлението данни и да изготви удостоверение; трябва обаче да събере и такса за това /чл. 3 вр. чл. 4, б. „в” от ЗДТ/.

Ето защо жалбата трябва да бъде оставена без уважение.

Така Пловдивският окръжен съд, 5-ти граждански състав,


О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на С.М.Т. *** - срещу отказа /от 25.01.2012 г./ на Служба по вписванията, гр. А., да издаде удостоверение за недвижим имот /жилище, апартамент/ в гр. ****, за периода 24.04.2008 г. - 19.08.2011 г.

Определението е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЧЛЕНОВЕ :


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов