КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Юли 2021, 15:18

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: право на строеж на фотоволтаична система
Ново мнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 15:07 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.Пловдив, 29.01.2009г

В ИМЕТО НА НАРОДА

Пловдивският окръжен съд, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание на двадесет и девети януари, през две хиляди и девета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕКАТЕРИНА МАНДАЛИЕВА ЧЛЕНОВЕ:ВИОЛЕТА ГЬДЕВА ТАНЯ ГЕОРГИЕВА

Като разгледа докладваното от чл.с.Мандалиева ч.гр.д.№3490 по описа на ПОС за 2008г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577 от ГПК.
Обжалван е от "ДЕСТ" ЕООД, представлявано от управителя Стоян Грудев Желев, чрез процесуалния представител адв. Елена Трифонова определение от 03.12.2008г. с което е отказано извършването на нотариално действие - вписване на нотариален акт за учредяване право на строеж на фотоволтаична система, постъпил с вх.№117 от 03.12.2008г., поради това че фотоволтаичната система не би могла да бъде разгледана като недвижим имот, отговарящ на разпоредбите на чл.110 ЗО. Жалбоподателят излага доводи, че съдията по вписвания неправилно е отказал извършване на вписване, дотолкова доколкото фотоволтаичната система представлява съоражение за производство на ток /електроцентрала/ и като такова в съставните и части са включени метална конструкция и бетонова основа, който от своя страна са трайно прикрепени към имота по смисъла на чл.110 ЗС. Подробни съображения в тази насока са изложени в жалбата, като жалбоподателят моли определението с което отказано извършването на нотариално действие - вписване на нотариален акт за учредяване право на строеж на фотоволтаична система, да бъде отменено като незаконосъобразно.
ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД след като прецени доказателствата и доводите в жалбата, намира същата за процесуално допустима, а разгледана по същество за неоснователна по следните съображения:
С определение от 03.12.2008г. Съдията по вписванията при Пловдивски районен съд, е отказал извършването на нотариално действие - вписване на нотариален акт за учредяване право на строеж на фотоволтаична система, постъпило вх.№117 от 03.12.2008г., като е приел, че доколкото учреденото право на строеж касае фотоволтаична система, а разглеждането на подобна система като недвижим имот не е регламентирано в специални разпоредби, то не става дума за трайно прекрепване, в какъвто смисъл е определението за недвижим имот в чл.110 ЗС.
Спорът в случая се свежда до това, какъв е статута на фотоволтаичната система. Статутът на една вещ като недвижим имот се определя въз основа на закона и характеристиките на вещта. Съгласно разпоредбата на чл. 11ОЗС - недвижима вещ е включително и тази, която от действието на човека е прикрепена трайно към земята или към постройката. В случая следва да се отговори на въпроса, какво всъщност представлява фотоволтаичната система: Под фотоволтаик се разбира директното преобразуване на светлинната енергия. Добива се ток от слънчевата светлина с помощта на соларни клетки. Основен елемент на фотоволтаичната система са фотоволтаичните модули, които превръщат слънчевата светлина в прав ток. От своя страна фотоволтаичният модул се състои от отделни соларни клетки, които притежават качеството да произвеждат директно ток, базирано на фотоволтаичния ефект т.е. налице е една движима вещ, която се прикрепва към сграда с помощта на специфична конструкция.
Дали обаче, фотоволтаичната система има характеристиките на недвижима вещ по смисъла на чл.110 ЗС, както се поддържа от жалбоподателя само поради факта, че е ситуирана на постоянно място. Предвид на обстоятелството, че фотоволтаичната система се състои от фотоволтаични модули, който пък от своя страна се състоят от солални клетки, както бе посочено по-горе, то настоящият съдебен сътав приема, че доколкото монтирането и демонтирането им, не би довело да разрушаването им, то се налага извода, че фотоволтаичната система не е трайно прикрепена към постройката т.е. не се касае за недвижима вещ. След като това е така, нотариалния акт за учредяване право на строеж на фотоволтаична система не подлежи на вписване.
Мотивиран от гореизложеното съдът намира обжалваните действия на съдията по вписвания при ПРС за правилни и законосъобразни, а жалбата за неоснователна, поради което последната следва да се остави без уважение. Ето защо съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на "ДЕСТ" ЕООД, представлявано от управителя Стоян Грудев Желев, чрез процесуалния представител адв. Елена Трифонова против определение от 03.12.2008г. на съдията по вписванията при ПРС, с което е отказано извършването на нотариално действие - вписване на нотариален акт за учредяване право на строеж на фотоволтаична система, постъпил с вх.№117 от 03.12.2008г.
Определението подлежи на касационно обжалване пред ВКС в едноседмичен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

ПРЕДСЕДАТЕЛ


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов