КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 31 Юли 2021, 02:27

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: компетенции
Ново мнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 12:53 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 378
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 100

гр.Пловдив,10.01.2012г.

В ИМЕТО НА НАРОДА


Пловдивският окръжен съд, гражданско отделение, в закрито заседание на десети януари,през две хиляди и дванадесета година в състав:


ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ИЗЕВА
ЧЛЕНОВЕ: РАДОСТИНА СТЕФАНОВА
ВИОЛЕТА ГЪДЕВА

като разгледа докладваното от съдията Изева ч.гр.д.№ 3414 по описа на ПОС за 2011г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.274-277 във вр.с чл.577 от ГПК.
Образувано е по частна жалба на П.И.К. *** против определение от 02.12.2011г.на съдията по вписванията към Районен съд-Първомай,с което на осн.чл.32а от ПВ във вр.с чл.82 и 83 от ЗКИР е отказано вписване на договор за наем на земеделска земя,сключен между Д.З.Д.,К.З.Д.,М.С.Д.,А.И.Д.,Й.И.Д. като наемодатели и П.И.К. като наемател.Жалбоподателят моли да бъде отменен като неправилен и незаконосъобразен обжалвания акт и се разпореди извършване на вписването по подробни съображения,изложени в частната жалба.
ПОС, след като обсъди доводите, изложени в частната жалба и доказателствата по делото, намира за установено следното:
Жалбата е подадена в срок от легитимирана страна против обжалваемо определение по чл.577 от ГПК,поради което е допустима.
Разгледана по същество,същата е основателна по следните съображения:
Пред Службата по вписванията към РС-Първомай е постъпила молба от Д.З.Д.,К.З.Д.,М.С.Д.,А.И.Д.,Й.И.Д. и П.И.К. за вписване на договор за наем на земеделска земя.Към молбата са приложени договорът за наем от 02.12.11г.,скица от 30.11.11г. на имота,предмет на договора,решение № 19/03.04.95г.на ПК-Първомай,удостоверение за наследници на К.Д.П..
За да постанови определението си,съдията по вписванията е приел,че наемодателите са собственици на отдаваната под наем земеделска земя в качеството им на наследници на К.Д.П.,но от удостоверението за наследници на последния било видно,че липсват данни за част от неговите наследници,поради което не можело да се определи точно броят на наследниците на общия наследодател,съответно собствениците на имота,предмет на договора за наем.На основание тези доводи съдията по вписванията стигнал до извода,че липсват достатъчно доказателства за изпълнение разпоредбите на чл.32,ал.1 от ЗС.
Настоящата инстанция счита,че отказвайки вписването на договора за наем на земеделска земя на посоченото основание,съдията по вписванията е излязъл извън компетенциите си.В производството по вписване съдията по вписванията може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само от формална страна,в рамките,установени от Правилника по вписванията-чл.32а,дали представеният акт отговаря на изискванията,за да бъде вписан:дали е представен подлежащ на вписване акт по смисъла на чл.4 ПВ и отговаря ли той на изискванията на чл.6 от ПВ.
Разглеждането на други въпроси извън посочените по-горе,включително изпълнението на чл.32,ал.1 от ЗС са извън компетенциите на съдията по вписванията и той не може да откаже вписване,позовавайки се на основания извън определените с цитираните по-горе разпоредби от ПВ.
Предвид изложеното обжалваното определение на съдията по вписванията при Първомайския районен съд,с което е отказано вписването на представеният договор за наем на земеделска земя е неправилно и като такова следва да се отмени,а преписката да се върне на съдията по вписванията за преценка на условията на чл.4 и 6 от ПВ и евентуално извършване на действия по вписване на договора за наем.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение от 02.12.2011г.на съдията по вписванията към Районен съд-Първомай,с което на осн.чл.32а от ПВ във вр.с чл.82 и 83 от ЗКИР е отказано вписване на договор за наем на земеделска земя между Д.З.Д.,К.З.Д.,М.С.Д.,А.И.Д.,Й.И.Д. от една страна като наемодатели и П.И.К. от друга страна като наемател по молба вх.№ 2377/02.12.11г.по описа на СВ при Районен съд-Първомай.
ВРЪЩА преписката на съдията по вписванията при Първомайският РС за изпълнение на дадените с настоящото определение указания и извършване на действия по вписване на договора за наем на земеделска земя.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов