КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 22 Юни 2021, 09:35

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Прекратяване договор за аренда - чл. 27, ал.1, т.1 ЗАЗ
Ново мнениеПубликувано на: 25 Юли 2013, 09:02 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 530
гр.Пловдив, 19. 02. 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Пловдивският окръжен съд, въззивно отделение – V с., в публичното заседание на деветнадесети февруари през две хиляди и тринадесета година, в състав:

Председател : С. И.
Членове : Р. С.
В. Г.

Като разгледа

Докладваното от съдия Р. С.

ч.гр.д. № 3722/2012г.

И за да се произнесе, взе предвид следното :

Производството е по реда на чл.274 във вр. с чл. 577 от ГПК във вр. с чл.27 от Закона за арендата в земеделието /ЗАЗ/.

Постъпила е частна жалба от „А.” ООД, със седалище и адрес на управление с.Ч., общ. С., обл.П., ул.”Ц. Ц.” №*, против Определение №204/23.11.2012г. на СВ при РС –А., с което е отказано нотариално действие вписване на прекратяване на договор за аренда по молба с вх.№ 5756/23.11.2012г.

ПОС констатира следното:

Пред СВ - П. е депозирана молба от В.Й.П., в качеството му на управител на „А.” ООД, за вписване на нотариално действие - прекратяване на договор за аренда. Конкретизирано е, че същият е бил вписан в СВ. Искането за вписване на прекратяването е обосновано с това, че срокът на договора е изтекъл в края на стопанската 2010г. и същият е прекратен на осн. чл.27 ал.1 т.1 от ЗАЗ – поради изтичането на срока.

За да откаже вписването СВ при РС –А. излага основни съображения, че поначало прекратяването на договор за аренда в земеделието е обстоятелство, подлежащо на вписване, на осн. чл.27 ал.2 от ЗАЗ. На вписване обаче подлежи самото прекратяване на договора под формата на анекс или споразумение с нотариална заверка на подписите между страните по него, които актове подлежат на вписване. В конкретния случай обаче е представена за вписване само молба от настоящия собственик на имота, поради която и тя не е от актовете, подлежащи на вписване.

С подадената частна жалба се възразява, че с подадената молба се заявява настъпилото вече прекратяване на договора за аренда и се иска вписване на това обстоятелство, а не на самата молба, както приема СВ. Счита, че на вписване подлежи самото прекратяване на договора за аренда, като настъпило обстоятелство, поради осъществяване на която и да било от хипотезите на чл.27 ал.1 от ЗАЗ, още повече, че СВ е направил извод, прекратяването на договора е настъпило поради изтичането на срока.

ПОС, в настоящия съдебен състав, намира, че частната жалба е неоснователна.

Съгл. чл.27 ал.1 от ЗАЗ – договорът за аренда се прекратява: т.1 – с изтичане на срока, за който е сключен. Съобразно алинея 2 – Прекратяването на договора за аренда на земя се регистрира в съответната общинска служба по земеделие и се вписва в нотариалните книги. По делото няма данни дали прекратяването на договора е регистрирано в съответната общинска служба, защото едва тогава може да се повдигне въпросът – за формата, в която трябва да се представи за вписване пред СВ; спазени ли са изискванията на чл.3 от Правилника за вписванията, в случая, и дали подаването на самата молба е достатъчно условие за вписването на исканото обстоятелство – прекратяване на договора поради изчитане на срока, за който е сключен.

Обжалваното определение ще бъде потвърдено изцяло като законосъобразно и правилно.

По мотивите, Пловдивският окръжен съд – V възз. гр.с.

О П Р Е Д Е Л И :

Потвърждава Определение №204/23.11.2012г. на СВ при РС –А., с което е отказано нотариално действие вписване на прекратяване на договор за аренда по молба с вх.№ 5756/23.11.2012г. на В.Й.П., в качеството му на управител на „А.” ООД, със седалище и адрес на управление с.Ч., общ. С., обл.П., ул.”Ц. Ц.” №*.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред ВКС на РБ в едноседмичен срок от връчването.

Председател : Членове :


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов