КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Авг 2021, 01:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Подновяване на ипотека при нов собственик
Ново мнениеПубликувано на: 30 Авг 2017, 07:55 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2014, 14:35
Мнения: 19
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 191

гр. Силистра, 28.08.2017г.

Силистренският окръжен съд, в закрито заседание на двадесет и осми август през две хиляди и седемнадесета година, в състав :
Председател Виолета Александрова, и членове Добринка Стоева, и мл.съдия Ралица Райкова

изслуша докладваното от съдия Д. Стоева в.ч.гр.д .№ 200/2017г. по описа на СОС и за да се произнесе взе предвид следното:


Производство по чл. 577 ГПК.


С определение № 18 от 17.07.2017г. съдията по вписванията при СРС е постановил отказ за вписване на заличаването на договорна ипотека, обективирана в НА № 44, том втори, вх. рег. № 507/15.06.06г. на осн. чл. 32а ПВп.

Недоволен от определението, е останал Н.Е.Б., който го обжалва в законоустановения срок. Счита, че същото е незаконосъобразно и моли съда да го отмени, като задължи Съдията по вписванията да постанови да се впише заличаването на договорната ипотека, предмет на молбата му до СВп гр. Силистра от 17.07.17г..

Съдът, като се запозна с делото, стигна до извода, че частната жалбата е неоснователна.

С молба от 17.07.17г.. молителят претендира пред СлВп гр. Силистра да бъде заличена договорна ипотека, обективирана в НА № 44, том втори, вх. рег. № 507/15.06.06г., поради изтичане на срока, в който същата може да бъде валидно подновена. Сочи, че ипотекарният кредитор по тази ипотека е подал молба за подновяването й, но вписването за това е направено по партидата на праводателя на действителния собственик и поради тази причина не може да се приеме, че е валидно подновена, като обременяваща правото на собственост на действителния собственик.

Подновяването на ипотеката е уредено в разпоредбите на чл. 17 и чл. 18 ПВп съгласно които се изисква молбата за подновяването да съдържа данните на първоначалното вписване и да е с нотариална заверка на подписа. В случая тези изисквания са спазени от кредитора, видно от приложената по делото молба от 07.06.16г., подадена от Банка ДСК преди изтичане на 10 годишния срок. Подновяването е извършено, като от печата в горния десен ъгъл на тази молба става ясно, че подновяването е отбелязано в книгите за вписване на 9.06.16г. с вх.рег. № 3049. На практика отбелязването на молбата се извършва като се подрежда единия екземпляр от същата в съответната ипотечна книга по реда, установен за първоначалното вписване /чл. 18, ал.3, изр. Второ от ПВп/. В този смисъл правилно Съдията по Вп е посочил в обжалваното определение, че подновяването се отбелязва в същата партида, т.е. на първоначалния собственик, тъй като тежестта следва имота, а не собственика. В този смисъл дори междувременно имотът да е придобит от друго лице, то се запазва редът на първоначалното вписване.

Изложеното до тук налага извода, че подновяването на процесната ипотека е надлежно извършено и не съществуват предпоставки за заличаване на вписването на ипотеката. Като е достигнал до същия извод, Съдията по Вп. е постановил правилно отказ за заличаването й, който подлежи на потвърждаване.

Мотивиран от гореизложеното, СОСО П Р Е Д Е Л И:ОСТАВЯ В СИЛА определение № 18 от 17.07.2017г. съдията по вписванията при СРС е постановил отказ за вписване на заличаването на договорна ипотека, обективирана в НА № 44, том втори, вх. рег. № 507/15.06.06г.


Определението подлежи на обжалване пред ВКС, при условията на чл. 280 ГПК, в 7-дн. срок от съобщаването му на жалбоподателя.ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов