КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Авг 2021, 01:15

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: нотариусът не е проц.легитимиран да обж.отказите на св
Ново мнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 10:25 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
Номер ……… 09.12.2009 г. град Стара Загора

В ИМЕТО НА НАРОДА

СТАРОЗАГОРСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ
На девети декември Година 2009
в закрито заседание в следния състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ: М. С. ЧЛЕНОВЕ:1.И. К.
2. Т. М.

Секретар ……………….

като разгледа докладваното от съдията докладчик Т. М. частно гражданско дело номер 598 по описа за 2009 година, за да се произнесе взе предвид следното :

Производството е образувано по частна жалба на Б.Р.Г. *** в НК, против определение № …………………………. г. на Съдия по вписвания при РС – гр. С……….., с което е постановен отказ за вписване на нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот № ……………………, нот. дело № ………г..

Жалбоподателят Б.Р.Г. *** в НК, моли да се отмени определението като неоснователно, незаконосъобразно и тенденциозно. Заявява, че в случая се касае за техническа причина, поради която до съдията по вписване не са стигнали скицата на имота и удостоверението за данъчната оценка. Моли да се отмени обжалваното определение и се разпореди актът да бъде вписан. Прилага и писмени доказателства.

От службата по вписвания е постъпила окомплектована преписка по случая.

Страните по сделката не са изразили становище по жалбата и съдебния акт.

Съдебният акт е от категорията на обжалваемите по смисъла на чл. 274, ал. 1, точка 2, във връзка с чл. 577, ал. 1 от ГПК, като частната жалба е постъпила в законоустановения срок.

Същата обаче се явява процесуално недопустима, защото обжалващият не е легитимиран да обжалва този отказ на съдията по вписване, поради следните съображения:

В СВ при РС С……….. е постъпила е молба от Б.Р.Г. *** в НК, за вписване на нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот № ……………………, нот. дело № …….. г, находящ се в гр. С………... С определение от ………. г., съдията по вписванията при РС – гр. С……….. е постановил отказ за вписване на акта, като е приел, че към представения за вписване акт, не са приложени скица–копие от кадастралната карта на имота, както и удостоверението за данъчната оценка на същия.

Настоящият състав счита, че частната жалба, постъпила от нотариуса, пред когото сделката е била изповядана, се явява подадена от лице, което не притежава процесуалната легитимация да обжалва отказа на съдията по вписвания от свое име. Нотариалното производство има охранителен характер, какъвто има и производството по вписванията, но в него нотариусът не е страна. Той е длъжностно лице с определена от закона компетентност - да удостоверява обстоятелствата по чл. 569 от ГПК и да представя в службата по вписванията актовете, които подлежат на вписване. Право да обжалват отказите на съдията по вписванията имат само страните в нотариалното производство, но не и нотариусът, защото той не участва като представляващ определена страна в процеса.

В разпоредбата на чл. 570, ал. 1, изречения първо и второ от ГПК е посочено разграничението в компетентността на нотариуса и на съдията по вписванията в нотариалното производство. Нотариусът е лице, на което държавата е възложила извършване на предвидените в законите нотариални действия, сред които попадат и тези по представяне в службата по вписвания на подлежащите на вписване актове. Той обаче, видно от хипотезата на чл. 572 от ГПК, не е страна в нотариалното производство и в тази връзка не може да извършва действия, за които не е изрично оправомощен, в това число и такива, свързани с обжалване на отказите на съдията по вписвания. Аргументи в тази насока могат се изведат и от същността на нотариалното действие по вписване- да оповести на третите лица вписания акт и да даде гласност с исканото вписване. От това се ползват само страните по него, които са единствено овластени да обжалват евентуален отказ, поради което не може нотариусът по реда на чл. 577 от ГПК да упражнява от тяхно име правата им в тази насока. Правата на страните по сделката обаче не се преклудират с депозирането на такава жалба на нотариуса, защото, както вече се отбеляза, той не участва в процеса като техен представител и не може да ги замести като обжалва вместо тях съдебен акт, който засяга пряко техни права. Освен това, от данните по преписката е видно, че определението за постановения отказ за вписване не им е било връчено по надлежния ред, защото съобщението за него е изпратено само до нотариуса, който, както вече нееднократно се посочи, не е страна в това производство, поради което за тях не е и започнал да тече срок за обжалване на същото поради нередовността при обявяването на съдебния акт.

Именно предвид недопустимостта си, частната жалба не следва да се разглежда по същество и е безпредметно да се посочват мотиви, свързани с нейната основателност или съответно с отхвърлянето й.

С оглед на изложеното, съдът намира, че подадената срещу обжалваното определение частна жалба следва да се остави без разглеждане, а производството по делото, образувано по нея - да се прекрати.

Мотивиран от горното, съдът
ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ чатната жалба на Б.Р.Г. – Н……., вписан под № ….в регистъра на Н………………, с район на действие Районен съд град С……….., против определение № ………………г. на С………………. при РС – гр. С……….., с което е отказано вписване на нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № .., том…., рег. №….., нот. дело № …….. г, находящ се в гр. С……….., като процесуално недопустима.


ПРЕКРАТЯВА производството по ч. гр. д. №……… г. по описа на ОС – С………...

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от получаване на съобщението до жалбоподателя, че е изготвено пред ВКС на РБ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЧЛЕНОВЕ : 1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов