КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Авг 2021, 01:13

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: възможност да се иска заличаване на последващо вписване
Ново мнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 13:24 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Определение от 16.09.2009 г. на ОС - Стара Загора по в. гр. д. № 405/2009 г., 1-ви гр. с-в, докладчик съдията Мариана Мавродиева
чл. 112 ЗС
чл. 113 ЗС
чл. 1 ПВ
чл. 278, ал. 1 и 2 ГПК
чл. 569, т. 5 ГПК

В закона и подзаконовите нормативни актове не е предвидена възможност да се иска заличаване на последващо вписване на акт за придобиване на недвижим имот от собственика, придобил имота и вписал права преди това.

--------------------------------------------------------------------------------

Производството е образувано по частната жалба на И. Т. П., чрез пълномощника си адв. З. против определение № 79 от 03.07.2009г., на Съдия по вписванията при Районен съд - Стара Загора, с което се отказва заличаване на вписване на постановление за възлагане на недвижим имот от публичен изпълнител, издадено по реда на ДОПК, касаещо ** ид. част от недвижим имот, апартамент № ..., находящ се на ... етаж, на жилищна сграда на ул. "...", № ..., в гр. Стара Загора, възложена на Н. Ф. Т., вписано на ...г., № ..., том...., вх. регистър № .../... г. по регистъра на Служба по вписванията - гр. Стара Загора.

Частният жалбоподател счита, че обжалваното определение е незаконосъобразно и необосновано, тъй като противоречи на материалния и процесуалните закони. Позовава се на издадено удостоверение от Службата по вписванията, че за периода от 01.01.1994г. до 09.12.2008г. спрямо имота не е имало вписани тежести. Моли цитираното вписване да бъде заличено. Претендира за разноските.

Съдът, след като обсъди направените в жалбата оплаквания и провери допустимостта на жалбата, намери за установено следното:

Жалбата е допустима, като подадена в срока за обжалване.

С обжалваното определение Съдия по вписванията при Районен съд Стара Загора, отказва заличаване на вписване на постановление за възлагане на недвижим имот от публичен изпълнител, издадено по реда на ДОПК, касаещо ** ид. част от недвижим имот, апартамент № ..., находящ се на ... етаж, на жилищна сграда на ул. "...", № ..., в гр. Стара Загора, възложена на Н. Ф. Т., вписано на 17.12.2008г., № ..., том...., вх. регистър № .... /... г.. по регистъра на Служба по вписванията - гр. Стара Загора.

Видно от приложеното Удостоверение № .../от 09.12.2008г. на служба по вписванията гр. Стара Загора, през периода 01.01.1994г. - 08.12.2008г. няма вписани тежести върху процесния недвижим имот. С постановление за възлагане на недвижим имот от 05.08.2008г. на Публичен изпълнител при АДВ, РД - Пловдив, на Н. Ф. Т. е възложен следния недвижим имот ** ид. част от апартамент № ..., находящ се на ... етаж, на жилищна сграда на ул. "...", № ..., в гр. Стара Загора, което постановление е вписано в Службата по вписванията при РС Стара Загора на 17.12.2008г.

Разпоредбата на чл. 569, т. 5 от ГПК предвижда, че нотариални производства са и вписванията, отбелязванията и тяхното заличаване, в случаите предвидени в закона. Съгласно разпоредбата на чл. 112 от Закона за собствеността, на вписване подлежат всички актове, с които се прехвърля правото на собственост или с които се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижим имот. Разпоредбата на чл. 1 от Правилника за вписванията, уточнява, че вписването представлява даване гласност на подлежащите на вписване актове по начина, предвиден в този правилник. Постановлението за възлагане на недвижим имот от съдебния изпълнител върху физическо лице, подлежи на вписване по реда на тази точка на правилника, тъй като е акт, който прехвърля правото на собственост.

Съгласно чл. 113 от ЗС, актовете по чл. 112 ЗС до вписването им не могат да се противопоставят на трети лица, които по-рано са придобили от същия собственик и вписали вещни права върху недвижимия имот. В закона и подзаконовите нормативни актове обаче не е предвидена възможност да се иска заличаване на последващо вписване на акт за придобиване на недвижим имот, от собственика, придобил имота и вписал права преди това. В случая, е налице спор за материално право, който следва да бъде разрешен по реда на общото исково производство, в което следва да се направи позоваване на разпоредбата на чл. 113 от ЗС.

Предвид изложеното, съдът намира, че подадената жалба се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение. Постановеното определение, като законосъобразно и правилно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горните мотиви и на основание чл. 278, ал. 1 и 2 от ГПК, Окръжният съд

ОПРЕДЕЛИ:

ПОТВЪРЖДАВА определение № 79 от 03.07.2009г., на Съдия по вписванията при Районен съд Стара Загора, с което се отказва заличаване на вписване на постановление за възлагане на недвижим имот от публичен изпълнител, издадено по реда на ДОПК, касаещо 1/4 ид. част от недвижим имот, апартамент № ..., находящ се на ...етаж, на жилищна сграда на ул. "...", № ..., в гр. Стара Загора, възложена на Н. Ф. Т., вписано на ... г., № ..., том...., вх. регистър № .../... г.. по регистъра на Служба по вписванията - гр. Стара Загора.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва в едноседмичен срок от връчването му на страните, с частна жалба пред ВКС гр. София, при наличие на предпоставките на чл. 280, ал. 1 от ГПК.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов