КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 31 Юли 2021, 23:56

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Поправка на констативен протокол- чл.593 вр. чл.569,т.3 ГПК
Ново мнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 13:06 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
Определение № 24 от 6.04.2009 г. на ОС - Стара Загора по т. д. № 55/2009 г., ТО
чл. 577 ГПК


--------------------------------------------------------------------------------

Производството е образувано по частна жалба от Д. П. К. *** против отказ на нотариус С. Ч. и помощник - нотариус И. - М. М. да извършат поправка на констативен протокол, удостоверен от помощник - нотариуса, който констативен протокол има следните данни: констативен протокол - акт № 80, том II, общ рег. № 6913 от 21.11.2008 г. по описа на нотариус № ххх, съставен на 21.11.08 г. от помощник нотариус И. - М. М.

Жалбоподателят - Д. П. К., моли да се уважи частната жалбата и съдът да постанови: отмяна на отказа на нотариус № ххх - С. Ч. и нейния помощник - нотариус И. - М. М. за извършване на поправка в констативен протокол - акт № 80, том II, общ рег. № 6913 от 21.11.2008г. по описа на нотариус № ххх, съставен на 21.11.08г. от помощник нотариус И. - М. М. и да извърши поправката в посочения констативен протокол, като на стр. 2 на съответното място - след ред 29, бъде отразено направеното на редовното годишно общо събрание на акционерите на Д. АД, гр. Стара Загора, проведено на 21.11.08 г., от А. Д. Х. изявление, че акции от № 8001 до 11000 от капитала на "Д." АД, гр. С. З. не са на "Е." ЕООД. Излага доводи, че в изготвения от помощник - нотариуса И. - М. М. протокол от общо събрание на акционерите на "Д." АД - гр. С. З., проведено на 21.11.2008г., е допусната техническа грешка.

Окръжен съд - гр. Стара Загора, в настоящият състав, като въззивна инстанция, след като обсъди данните по делото и доводите на жалбоподателя, установи:

Частната жалба е подадена в законния срок, поради което разглеждането й е допустимо.

Разгледана по същество, е неоснователна.

Производството е образувано, на основание чл. 577 ГПК, по частна жалба против отказ на нотариус С. Ч., с район на действие ОС - Ст. Загора и на нейния помощник нотариус И. - М. М., да бъде извършена поправка в констативен протокол - акт № 80, том II, общ регистър № 6913, съставен на 22.11.2008г. от помощник-нотариуса М., като се е искало след ред 29 да бъде отразено направеното на редовно ОС на акционерите на "Д." АД, проведено на същата дата изявление от А. Д. Х., че акции от № 8001 до 110000 от капитала на "Д." АД не са на "Е." ЕООД.

Отказът на нотариус С. Ч. и на нейния помощник нотариус И. - М. М. е постановен по молба за поправка на констативен протокол - акт № 80, том II, общ регистър № 6913, съставен на 22.11.2008г. от помощник- нотариуса М., постъпила от жалбоподателя Д. П. К. и Т. П. А., в качеството на управител на "Б. -**". Изложените в него съображения са, че искането за поправка не изхожда от страната в нотариалното производство, която е "Е." ЕООД, тъй като посоченият констативен протокол е подписан от управителя на "Е." ЕООД - А. Х., а от трето на производството лице. От друга страна, поправката в нотариалното производство се допуска само при техническа грешка или непълнота, които съществено да се отразяват на изявленията на страните и на констатациите на нотариуса.

В случая, се касае за нотариално удостоверяване на факти, възприети от помощник-нотариус И.-М. М. на редовното годишно общо събрание на акционерите на Д. АД, гр. С. З., проведено на 21.11.08г., където е присъствала по покана на А. Х. - представител на акционера "Е." ЕООД за съставяне на протокол за събранието. Страна в нотариалното производство е лицето, от чието име се иска нотариалното удостоверяване, като в случая това е А. Х. Доказателствената функция на нотариалното удостоверяване в процесния констативен протокол изисква максимална степен на достоверност, която се осигурява от нотариалния орган. Нотариалното производство е охранително производство, поради което е едностранно. Единственото предназначение на процесния констативен протокол като охранителен акт е да породи изгодни за молителя правни последици, без те да представляват същевременно посягане върху чужда правна сфера. Охранителното производство е едностранно и безспорно. Правилно и законосъобразно нотариус С. Ч. е отказала да постанови извършване на поправката на констативен протокол - акт № 80, том II, общ регистър № 6913, съставен на 22.11.2008г. от помощник - нотариуса М., тъй като искането не се прави от страната в нотариалното производство, която е А. Х., като управител на "Е." ЕООД, подписал акта. Неоснователно е оплакването на жалбоподателя, че е страна в нотариалното производство по издаването на процесния констативен протокол. Същият е трето лице, на което се противопоставя доказателствената сила на нотариално удостоверените факти, възприети от помощник нотариус И. - М. М. в констативния протокол. От твърденията в жалбата съдът констатира, че се касае за порочен охранителен акт, за който единственият път за защита е исковият. В случая, не е налице поправка на нотариално удостоверени факти, тъй като искането следва да изхожда от страната в нотариалното производство и поправеното нотариално удостоверяване няма самостоятелна доказателствена сила. Искането не е за поправяне или допълване на нотариално удостоверяване, а за установяване, че удостоверителното изявление на нотариалния орган не отговаря на действителността, т. е удостовереното обстоятелство е невярно. За неверността на нотариалното удостоверяване е решаващо обективното несъответствие между това, което се удостоверява с нотариалното удостоверяване и действителността. Несъответствието може да бъде установено само в исково производство с участието на лицето, за което охранителният акт е породил изгодни правни последици и на засегнатото лице.

С оглед на горните съображения, съдът намира, че обжалваният отказ на нотариус С. Ч. и помощник - нотариус И. - М. М. да извършат поправка на констативен протокол, удостоверен от помощник - нотариуса, който констативен протокол има следните данни: констативен протокол - акт № 80, том II, общ рег. № 6913 от 21.11.2008г. по описа на нотариус № ххх, съставен на 21.11.08г. от помощник-нотариус И. - М. М. е законосъобразен и правилен и следва да бъде потвърден, а частната жалба оставена без уважение, като неоснователна.

Воден от горното, Старозагорски окръжен съд

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частната жалба на Д. П. К. *** против отказ на нотариус С. Ч. и помощник - нотариус И. - М. М. да извършат поправка на констативен протокол, удостоверен от помощник - нотариуса, който констативен протокол има следните данни: констативен протокол - акт № 80, том II, общ рег. № 6913 от 21.11.2008 г. по описа на нотариус № ххх, съставен на 21.11.08 г. от помощник-нотариус И. - М. М., като неоснователна.

Определението може да се обжалва с касационна жалба пред ВКС, при условията на чл. 280, ал. 1 от ГПК, в едноседмичен срок от съобщението.

Преписи от него да се изпратят на страната за сведение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов