КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Авг 2021, 00:08

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: удостоверението за последващи вписвания на особения залог
Ново мнениеПубликувано на: 23 Дек 2010, 22:43 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Номер /27 юли 2010 Година
гр. С.З.

В ИМЕТО НА НАРОДА

ОКРЪЖЕН СЪД – ГР. С.З. ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ

На 27 юли 2010 година

В закрито заседание в следния състав
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. Х.
ЧЛЕНОВЕ: А. Т.
Р. Т.

СЕКРЕТАР: Х. З.
Като разгледа докладваното от съдията Т. търг.д. № 342 по описа за 2010 година, за да се произнесе съобрази:

Производството е по реда на чл. 577, ал. 1 от ГПК, във връзка с чл. 32а от ПВ и чл. 274 от ГПК.

С определение № 81/07.06.2010 год. на съдия по вписванията при Старозагорския районен съд е постановен отказ за вписване "в регистъра на ТЗ" на Служба по вписванията при АВ С.З. на Акт /Удостоверение №20090803145138/
03.08.2009 год. година на Агенцията по вписванията, издадено след вписването на договорите за особен залог в Търговския регистър при Агенцията по вписванията/.
За да постанови този отказ, съдията по вписванията е приел, че подлежащите на вписване актове са депозираните като приложение към заявлението за вписване на два договора за покупко-продажба на обособени части от търговско предприятие на ,,Б.’’ ЕООД гр. С.З., а именно продажби на ,,К.П.П.З.П.П.и промишлена продукция’’ и на ,,К.В.Т.’’.
В жалбата се твърди, че постановеният отказ е незаконосъобразен, тъй като е постановен в противоречие с чл. 32а от Правилника за вписванията, тъй като процесното вписване представлява вторично вписване, като първичното такова е вписването в Търговския регистър, съгласно чл. 22а от ПВ. Претендира за отмяна на отказа и даване на задължителни указания на Агенция по вписванията да извърши исканото вписване.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и взе предвид доводите на жалбоподателя, намира за установено от фактическа страна следното:
До съдията по вписванията е постъпила молба от ,,В.’’ ЕООД гр. С.З. с искане за вписване на договори за особен залог на предприятие, в активите на което се съдържат и недвижими имоти, чрез вписване на удостоверението, издадено след вписване на договорите за особен залог в Търговския регистър при Агенцията по вписванията. Представено е удостоверение № 20090803145138/03.08.2009 год. на Агенция по вписванията.
В обжалваното определение № 81/07.06.2010 год. на съдия по вписванията при Старозагорския районен съд, неправилно е прието, че на вписване подлежат представените два договора за покупко-продажба на обособени части от търговско предприятие на ,,Б.’’ ЕООД гр. С.З., а именно продажби на ,,К.П.П.З.П.П.и промишлена продукция’’ и на ,,К.В.Т.’’ и следва да бъдат представени с отделни заявления, приложения и такси.
Върху търговско предприятие ,,Б.’’ ЕООД като съвкупност от права,задължения и фактически отношения е учреден особен залог в полза на заложния кредитор ,,Б. 2002’’ ЕООД, вписан по имотните партиди на недвижимите имоти в състава на заложената съвкупност по реда на чл. 22а от ПВ. Предмет на договора за особен залог на търговското предприятие е споразумението между кредитора на едно вземане и длъжника или трето лице, по силата на което кредиторът може да се удовлетвори сам от заложеното имущество с предпочитание пред другите кредитори, ако вземането не бъде изпълнено доброволно и точно.
Формата на договора и вписването му са уредени от разпоредбата на чл. 21, ал. I и II от ЗОЗ.
Залогът трябва да се впише в търговския регистър по партидата на залогодателя, за да се противопостави залогът на третите лица-действието на вписването е уредено в разпоредбата на чл. 30 от ЗОЗ. За да може залогът на търговско предприятие да се противопостави на трети лица, придобиващи по-късно обезпечителни права върху отделни елементи на търговското предприятие, той трябва да се впише вторично в съответния регистър. Тъй като в конкретния случай в активите на предприятието се намират и недвижими имот и е пристъпено към изпълнението на заложената съвкупност от страна на заложния кредитор, който е продал заложената съвкупност с договор за покупко-продажба на търговско предприятие съгл. чл. 15 от ТЗ, включваща търговско предприятие в цялост, предварително счетоводно обособена по функционален признак в два самостоятелни дяла, ,,К.П.П.З.П.П.и промишлена продукция’’ и на ,,К.В.Т.’’ – подробно описани в приложените към заявлението договори недвижими имоти, то е поискано вписване на това обстоятелство в имотния регистър.

Изрично вписването е уредено в разпоредбата на чл. 22а от ПВ. Съгласно същия, на вписване подлежи залог върху търговско предприятие, като вписването се извършва чрез подреждане в книгата по чл. 33, буква "д" на удостоверението за вписване на залога в търговския регистър, съответно на удостоверенията за последващи вписвания, като удостоверението трябва да отговаря и на изискванията по чл. 6 от ПВ. От изложеното следва, че на вписване подлежи удостоверението за последващи вписвания на АВ, като се има предвид прехвърлянето на търговското предприятие, а не самите договори за покупко-продажба, какъвто е и настоящия случай.
Напълно логично молителите - частни жалбоподатели се позовават на разпоредбата на чл. 33 от ЗТР. Според този текст, справките и удостоверенията могат да съдържат извлечение от търговския регистър или копия от електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията или обявяванията. В конкретния случай, удостоверението е придружено от договори за покупко-продажба на обособена част от търговско предприятие с нотариална заверка на подписите, скици на недвижимите имоти, и удостоверения за данъчните оценки на имотите. На вписване подлежи самото удостоверение, не разграничавайки акта, подлежащ на вписване и уредения с ПВ специфичен начин на извършване на вписване на този акт, чрез подреждане на издадено удостоверение - на практика от същата Агенция по вписванията. Неслучайно теоретиците говорят за "вторично" вписване в съответните регистри.
При служебна проверка, настоящата инстанция констатира, че към заявлението е приложено удостоверение № 20090803145138/03.08.2009 год. на Агенция по вписванията, което е с дата предхождаща прехвърлянето на търговското предприятие въз основа на приложените договори за покупко-продажба, които са сключени на 27.04.2010 год., и не отразява актуалното състояние на заявителя към датата на подаване на заявлението, а в предхождащ период.
С молба от 16.07.2010 год. от ,,В.’’ ЕООД гр. С.З. е приложено към частната жалба, удостоверение № 20100512153013/12.05.2010 год., което отразява в част ,,Вписани обстоятелства’’, раздел прехвърляне на търговско предприятие – частично предвърляне на търговско предприятие, което подлежи на вписване, съгласно чл. 22а от ПВ.
По тези съображения въззивният съд намира, че обжалваното определение е незаконосъобразно и неправилно и следва да бъде отменено, като преписката бъде върната за предприемане на надлежните действия, а именно вписване на основание чл. 22а от ПВ на удостоверение № 20100512153013/12.05.2010 год. на Агенцията по вписванията.
С оглед изхода на спора и характера на производството, като се съобрази с разпоредбата на чл. 274 от ГПК, това определение е окончателно.

Водим от изложеното, ОС –Ст.Загора

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ отказа, постановен с определение № 81/07.06.2010 год. на съдия по вписванията при Старозагорския районен съд за вписване" в регистъра на ТЗ" на Служба по вписванията при АВ на Старозагорски районен съд на Договор за покупко-продажба на обособена част от търговско предприятие по реда на 303 с нотариално удостоверяване на подписите на представителите на страните, извършено от Нотариус Д. Н., рег. № *** по регистъра на Нотариалната камара, с район на действие - този на Старозагорския районен съд под общ регистрационен номер 4346/27.04.2010 г. и на Договор за покупко-продажба на обособена част от търговското предприятие по реда на 303 с нотариално удостоверяване на подписите на представителите на страните, извършено от съшия нотариус под общ регистрационен номер 4348/27.04.2010 г., депозирани в Служба по вписванията - гр. С.З. със заявление от едноличния собственик и управител на „В." ЕООД, гр. С.З., ЕИК ******, П. Г. Г. с ЕГН **********, което заявление е заведено в службата с вх. № 5256/07.06.2010 г.

ВРЪЩА преписката на Съдията по вписванията за предприемане на надлежните действия.

Определението е окончателно.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ: 1.
2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов