КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 23 Юни 2021, 17:52

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ЧСИ не е легитимиран да обжалва отказ на СВ за вп.на възбр.
Ново мнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 15:07 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 283
ОПРЕДЕЛЕНИЕ08.07.2010 r.

гр. Хасково


В ИМЕТО НА НАРОДА

ОКРЪЖЕН СЪД ХАСКОВО

състав

на осми юли
в закрито заседание в състав: две хиляди и десета година


секретар
прокурор
като разгледа докладваното от

чл.с.Пейкова

В.ч. гр. дело № 353 по описа за 2010 г

Производството е по реда на чл. 274 и сл. от ГПК, образувано по частна жалба на ЧСИ Р С, с район на действие КОС против Определение № 23 от 10.06.2010 г.
Недоволен от така постановеният отказ е останал жалбоподателя, който го обжалва в срок. Твърди,че неправилно с атакуваното определение е отказано вписване на възбрана върху недвижим имот, находящ се в гр. Хасково с мотива,че липсва оригинална скица на имота, Счита,че оригинална скица следва да бъде приложена в случаите, когато се извършва разпореждане с недвижимия имот, но не и в случаите, когато се обезпечават права на трети лица - несобственици. Моли съда да постанови определение, с което да отмени постановения отказ и разпореди вписването на нот.акт.
Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства, поотделно и в тяхната съкупност и във връзка с твърденията на жалбоподателя, приема за установено от фактическа страна следното:
С молба от вх. № 2486 от 10.06.2010 г. ЧСИ , с район на действие КОС, е направил искане до службата по вписвания при PC Хасково да бъде вписан възбрана върху недвижим имот, находящ се в гр. Хасково, ж.к. „ Бадема" бл.12 вх ет ап., собственост на Г Ш С от гр. Хасково. В молбата е посочено,че лицето е длъжник по изп.д. № 20108120400226.
С Определение № 23 от 10.06.2010 г. съдията по вписвания е постановил отказ да бъде вписана възбрана върху посоченият недвижим имот, с мотива,че липсва изискуемата се от закона схема за самостоятелния обект в сграда.
Постановеният отказ е съобщен на ЧСИ на 17.06.2010 г., видно от приложеното писмо вх.№ 6448/08.07.2010 г„
При така установената фактическа обстановка съдът прави следните изводи:
Жалбата е подадена в срок, но е процесуално недопустима, т.като е подадена от лице, което не е активно легитимирано да обжалва отказа на Съдията по вписване, поради което следва да бъде оставена без разглеждане и прекратено производството по делото.
Настоящият съдебен състав намира,че ЧСИ не е от кръга лица, заинтересовани по смисъла на закона, които могат да обжалват отказа на Съдията по вписване да впише , в

случая възбрана върху недвижим имот. Заинтересовано лице е взискателя по изпълнителното дело, но не и ЧСИ. Последният действа като длъжностно лице с определена от закона компетентност. Той не е страна в изпълнителното производство и в тази връзка не може да извършва действия, за които изрично не е оправомощен, в т.ч. и такива свързани с обжалване отказа на Съдията по вписване. Кръга от правомощия на ЧСИ са уредени в Закона за частните съдебни изпълнители и не е предвидено, дори по възлагане, правомощието да обжалва действията на съда, респ.на съдията по вписване / по арг. от чл.18 от ЗЧСИ/.

Водим от горното съдът

ОПРЕДЕЛИ:


ОСТАВЯ без разглеждане като процесуално недопустима подадената от ЧСИ Р Р С с район на действие КОС жалба против Определение № 23 от 10.06.2010 г. на Съдия по вписване в PC Хасково.
ПРЕКРАТЯВА производството по делото
Председател:
(
Определението подлежи на обжалване пред ВКС в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЧСИ не е легитимиран да обжалва отказ на СВ за вп.на възбр.
Ново мнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 11:24 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 375
О К Р Ъ Ж Е Н С Ъ Д – Х А С К О В ОО П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 344/ 19.ХІ.2010г. гр.Хасково

В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд-Хасково на деветнадесети ноември две хиляди и десета година,закрито заседание, граждански състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ : ГЕОРГИ ГОЧЕВ
ЧЛЕНОВЕ :1.МИЛЕНА ДЕЧЕВА
2.ЖУЛИЕТА СЕРАФИМОВА
като разгледа докладваното от председателя въззивно частно гражданско дело № 642/2010 г. за да се произнесе взе предвид

Производството е по реда на чл.577 вр. с чл.274 и сл. от ГПК

Обжалвания акт

С определение №55/03.ХІ.2010 г. постановено от Съдията по вписвания при РС-Хасково на основание чл.32А ал.І от ПВ е оставил без уважение молба вх.№5200/2010 г. на ЧСИ,рег.№838 с район на действие СГС относно искане за вписване на възбрана върху недвижими имоти с идентификатор №77195.744.334 по КК на гр.Хасково,собственост на М.З.П. и отказва да впише исканата възбрана.

Обстоятелства по обжалването

Недоволен от акта е останал Милен Бъзински Частен съдебен изпълнител № 838 с район на действие СГС и го обжалва като неправилен.Постановения отказ за вписване на търсената възбрана следвало да се отмени,тъй-като молбата за това отговаряла на всички изисквания на закона.

Правни съображения.

Процесната частна жалба е подадена в срок, но същата е процесуално недопустима и не следва да се разглежда по същество поставения с нея предмет на съдебен контрол.Частният жалбоподател няма активна легитимация да атакува отказ на съдия по вписванията в рамките на производството по чл.577 от ГПК.
Частните съдебни изпълнители не попадат в сферата на надлежно заинтересуваните лица по смисъла на закона, които могат да обжалват отказа на за вписване , в случая възбрана върху недвижим имот. Заинтересовано лице се явява взискателя по изпълнителното дело, но не и частният съдебен изпълнител. Последният действа като длъжностно лице с определена от закона компетентност,която упражнява и при оформане на възбраната,доколкото същата е част от изпълнителния процес. Частният съдебен изпълнител не е страна в изпълнителното производство,а негов водещ орган със съответни правомощия и задължения,поради което не може да извършва действия, за които изрично не е оторизиран.В това число попадат и действия свързани с обжалване отказа на Съдията по вписване. Компетентността на частните съдебни изпълнители е уредена в Закона за частните съдебни изпълнители и не е предвидено, дори по възлагане, правомощието да обжалва действията на съда, респ.на съдията по вписване / по арг. от чл.18 от ЗЧСИ/.
Водим от горното Окръжен съд-Хасково,въззивен граждански съставО П Р Е Д Е Л ИОСТАВЯ без разглеждане като процесуално недопустима подадената от Милен Бъзински Частен съдебен изпълнител №838 с район на действие СГС,гр.София,*** жалба против определение №55/03.ХІ.2010 г. постановено от Съдията по вписвания при РС-Хасково
ПРЕКРАТЯВА производството по делото.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВКС в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя.

Потвърдено с Определение №56/14.02.2011г. по ч. гр. д. № 14/2011 год. по описа на ВКС


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов