КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 24 Юли 2021, 04:13

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Вписване възбрана- прилагане чл. 6, ал. 3 ПВ
Ново мнениеПубликувано на: 23 Сеп 2011, 08:16 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 88
2009 година, град Бургас

АПЕЛАТИВЕН СЪД, гражданска състав, на тридесети април 2009 година, в закрито заседание в следния състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: З.И.
ЧЛЕНОВЕ: М.Т.
Р.М.
Секретар Прокурор
като разгледа докладваното от З.И. частно. гражданско дело №69 по описа за 2009 година и за да се произнесе взе предвид:

Производството по делото е образувано по жалба, подадена от М. В. Т. от гр. Я., ул.”. №., против определение №98/13.03.2009 год., постановено по ч.гр.д. №156/2009 год. по описа на Сл. ОС, с което е оставена без уважение жалбата му, против отказа на съдия по вписванията при Сл. РС за вписване на възбрана върху недвижим имот, собственост на длъжника по изпълнително дело 188/189 от 2004 год. по описа на СИ при РС- Я. В частната жалба се правят оплаквания за незаконосъобразност и неправилност на атакуваното определение постановено от Сл. ОС. Твърди се, че Окръжен съд Сл. неправилно е приел, че чл.8 и чл.6, ал.3, изр.2, касаят реда за вписване на възбрани. Иска се отмяна на определението и произнасяне по същество по частната жалба от АС Бургас.

В дадения срок за отговор на ответниците по частната жалба, по реда на чл.47 ал.1 ГПК, по делото не е постъпило писмено възражение.

Частната жалба подадена от М. Т. е допустима, тъй като е подадена в срока по чл.275 ал.1 ГПК.

Производството пред окръжен съд гр. С. по ч. гр.д. №156/2009 год. е образувано по жалба на М. Т. против отказ за вписване на възбрана по искане на ДСИ при РС - Я., по изп. д №188/189 от 2004 година, с което се иска вписване на възбрана върху ½ ид.част от самостоятелен обект в недвижим имот, сграда с идентификационен №67338.***.125.*.2*, с административен адрес гр. С., кв.”С” бл.., вх. ., ет.., ап.., собственост на Т. Д. Д., солидарен длъжник по изпълнително дело №1*8/189 от 2004 год. по описа на СИС при РС- Я.

С атакуваното определение Сл. ОС е оставил без уважение частната жалба на М. Т. , споделяйки изцяло съображенията на съдията по вписване изложени в определение №5/19.01.2009 год. при РС гр. С..

АС Бургас, намира частната жалба за основателна по следните съображения:

В Правилника за вписванията в отделни раздели подробно са посочени актовете подлежащи на вписване, както и съдържанието на тези актове, а също и приложенията към актовете.

Безспорно в т.V от Правилника за вписванията са посочени всички изисквания за вписване на възбрани и други обезпечения. Съдията по вписване е посочил в определение №5/19.01.2009 год., че производството се движи по реда на гл.V от ПВ, както и, че правомощията на съдията по вписванията в тази фаза на охранителното производство се състоят само в проверка на обстоятелствата подлежи ли на вписване представения акт, спазена ли е формата на акта и налице ли са останалите законови изисквания. Направена е констатация, че представения акт за вписване е акт подлежащ на вписване по чл.26 от Правилника за вписванията и е в законово установената форма, но не са спазени други законови изисквания, а именно изискванията в чл.6, ал.3, изр.2 от ПВ.

Сл. окръжен съд е приел също, че и при вписването на възбраните се прилага разпоредбата на чл.6, ал.3, изр.2 и поради липсата на скица, приложена към акта подлежащ на вписване, правилно съдията по вписване е постановил отказ за вписване. Неправилно е извършеното тълкуване на разпоредбата на чл.4б.”а”, последно предложение от ПВ от Сл. ОС, приемайки, че нотариалният акт за имота, за който е постановена възбрана , представлява ДРУГ, ИЗРИЧНО ПРЕДВИДЕН В ЗАКОН, акт.

Неправилно Сл. ОС е приел, че разпоредбите на чл.6, ал.2, изр.2 и чл.8, ал.2 от ПВ са общи изисквания, които са задължителни при вписванията. Ако законодателят е вложил в цитираните разпоредби смисъла на общи такива за Правилника за вписванията, те щяха да бъдат изведени в самостоятелната глава „О”, а не в гл.ІІ „Вписване на актове относно недвижими имоти. В подкрепа на становището на АС Бургас, че тези разпоредби нямат характер на общи разпоредби е и изричното посочване в гл.ІІІ „Вписване на искови молби и на постановените по тях решения” в чл.12, ал.1 предл. последно, че исковата молба трябва да отговаря на изискванията на чл.6, а също и в чл.14, предл. последно. Такова изрично препращане към изискванията на чл.8 е направено и в гл.ІV”Вписване на ипотеки. Вписване на залози по закона за особените залози”

В гл.V”Вписване на възбрани и други обезпечения” и по-конкретно в чл.26 от ПВ, който е приложим в случая се изисква единствено описание на недвижимия имот, който се поставя под възбрана, данните за кредитора и за длъжника, посочени в чл.6, ал.1, б.”а”, размерът на сумата, за обезпечаването на която се налага възбрана, или указание, че иска е за собственост на самия имот.

След като съдията по вписванията е констатирал, че представения му акт за вписване/възбрана/ е акт подлежащ на вписване и е в законово установената форма е следвало да извърши исканото вписване.

Имайки предвид изложеното, съдът намира за основателна частната жалба, поради което следва да бъде отменено определението постановено от Сл. ОС и АС Бургас се произнесе по същество, като отмени отказа на съдията по вписванията и постанови вписване на възбраната.

По изложените съображения Бургаският апелативен съд

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ определение №98/13.03.2009 година, постановено по ч.гр.д. №156/2009 година по описа на Сл. окръжен съд, като вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ определение №5/19.01.2009 год., на съдията по вписвания А. П. , при Сл. РС, с което е отказано вписване на Писмо за налагане на възбрана върху недвижим имот, вх. №20/19.01.2009 год. по описа на Служба по вписванията- гр. С., на Държавен съдебен изпълнител в РС- гр. Я. и ПОСТАНОВЯВА вписване на писмо, вх. №20/19.01.2009 год., за налагане на възбрана изходящо от ДСИ при РС- Я.

Определението не подлежи на обжалване пред ВКС.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов