КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 02 Авг 2021, 15:20

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: корекции след вписване на акт
Ново мнениеПубликувано на: 13 Юни 2011, 15:10 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 283
Със създаването на Агенцията по вписванията през 2004 г. към нея преминаха Службите по вписванията, които до този момент бяха в Районните съдилища. Съдиите по вписванията, по чието разпореждане се извършват вписванията, отбелязвания и заличаванията, останаха и продължават да бъдат в съдебната система , като част от структурата на районните съдилища. Това доведе до извършване на вписванията, отбелязванията и заличаванията като поредица от действия-правни, осъществявани от съдията по вписванията, фактически- от служители на агенцията. Тази двойственост в реализирането на дейността по вписване не получи пълна законова регламентация на правомощията на съдиите по вписванията и агенцията по вписванията, както и ясно разграничаване отговорността на всеки един.
Основна норма регламентираща, извършването на вписването към днешна дата на по-голяма част от територията на страната ни е, е тази на чл.9 от ПВ, съгласно която „вписването се извършва по разпореждане на съдията по вписванията, като актът се записва незабавно, в рамките на работния ден, в предназначения за това входящ регистър, а върху самия акт се нанасят номерът, под който е записан в регистъра, датата, както и томът и страницата на партидната книга, в която е нанесено вписването. В службите по вписванията, където има въведен програмен продукт за водене на имотни партиди, в подлежащия на вписване акт се записва и номерът на имотната партида”.
От тази разпоредба следва извод, че процесуалното действие, което извърши съдията по вписванията като част от охранително производство е даване на разпореждане. С даването на разпореждане обаче правомощията на съдията по вписванията не би следвало да се изчерпват-същият е необходимо да упражни контрол върху изпълнението на дадените от него указания. Този извод се потвърждава и от чл.41, ал.2, изречение последно от ПВ, съгласно която норма „входящият регистър ежеденевно се приключва с подписа на съдията по вписванията”, т.е. санкционира се с подписа му правилното и пълно водене на входящия регистър. Нанасянето на данните от вписването, посочени в чл. 9 от ПВ, върху всеки един екземпляр от вписания акт, а именно: номерът, под който е записан в регистъра, датата, томът и страницата на партидната книга, в която е нанесено вписването, както и номер на имотна партида, също се санкционират с подпис на съдията по вписванията . От това следва да се направи категоричен извод, че на съдията по вписванията е вменено от закона задължение да даде указания за вписване, отбелязване или заличаване, т.е.в коя книга според ПВ следва да се подреди акта, в кои персонални и имотни партиди, съответни на страните и имотите по акта, следва да се отрази същия, както и да осъществи контрол за законосъобразно и съгласно дадените указания протичане и приключване на процеса по вписване.
Към настоящия момент съдията е в невъзможност да упражни такъв контрол. Служителите на агенцията имат постоянен достъп до компютърната система, чрез която се осъществява регистрацията като фактическа дейност по вписването на актовете и във всеки един момент чрез модул „фактическа грешка” биха могли да променят вида на акта, съдържанието както на персанална, така и на имотна партидиа. Въпреки че е дал указания и те са били правилно изпълнени от служител на агенцията към момента на санкциониране на нанесените върху акта данни от вписването му , при подписване на входящия регистър има вероятност и действащата към момента компютърна програма го позволява във входящия регистър оработеният акт да е с променено наименование и партиди. Още повече, че за имоти без идентификатори входящият регистър не съдържа данни, т.е. въведените данни не са видими и няма как да се извърши проверка за тяхното съответствие с акта. Подписвайки така регистъра, съдията санкционира „законосъобразната обработка” на актовете.
Освен това е възможно и в последствие да се коригират в системата извършени и приключили вписвания. Няма как да се проконтролира процесът по отношение на данни, ненамиращи място в приключения за деня входящ регистър- данни, индивидуализиращи имот в район с неодобрена кадастрална карта, административен адрес, стар идентификатор и номер по стар план и др. Същата тази информация, въведена съзнателно или не след приключването на вписването на акта, може да се окаже подвеждаща при обединяване и разделяне на имотни партиди, при изготвяне на справки и издаване на неверни удостоверения, създаваща опасност от имотни измами. Процесът по обединяване и разделя на партиди отново незаконосъобразно се извършва само от агенцията, без всякакъв контрол и санкция от съдията по вписванията, както е предвидено по ЗКИР и Наредба № 2/21.04.2005г. за воденето и съхраняването на имотния регистър . Следва да се има предвид че законосъобразното приключване на вписването следва да се санкционира с подпис на съдията върху акта, като и с подписване на входящия регистър за деня-това е последния етап, с който приключва процесът. След този момент е недопустимо каквато и да е намеса на служители на агенцията в компютърната система. Следва да се предприемат съответни мерки за ограничаване правата на агенцията след приключване обработката на акта и корекции да са допустими само след произнасяне на съдията с надлежен акт-определение, както е регламентирано в ЗКИР след откриване на производство по чл.70.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов