КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 14 Юни 2021, 17:47

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Шефът на Службата по вписвания в София Илиана Дикова:
Ново мнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 14:54 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
Изображение
При сделка няма как да разпознаем фалшива лична карта

Г-жо Дикова, след поредния фрапантен случай за опит за имотна измама, беше обявено, че нотариусите ще имат достъп до базата данни на ГРАО и МВР. Според вас, тази мярка ще ограничи ли този вид престъпления?

Донякъде тази мярка ще има ефект. Между другото тя не е съвсем нова. Има една работна група към Министерството на правосъдието за вземане на мерки за предотвратяване на имотните измами, която проведе само едно заседание, мисля, че беше през май месец. На заседанието имаше експерти от МВР, прокуратурата, съдии по вписвания и нотариуси. Групата има за цел да оформи стратегия за това кои закони и нормативни актове да се променят, за да се стесни този обръч на възможности за имотните измамници. Там се проговори за тази идея. Надявам се, че от есента отново ще се възстанови работата на работната група. Идеята за достъп до тези бази данни важи и за съдиите по вписванията, защото знаете, че съдията по вписванията като държавен орган на съдебната система и то касаещ охранителното производство, е органът, който разрешава изваждането на официални преписи от нотариални актове. Тоест следи се дали молителят има правен интерес, за да иска препис от акта, който служи за изповядване на сделка. Много често оттам възникваха случаи, в които недобросъвестно лице може да се снабди с нотариален акт, като представи фалшива лична карта. Защото съдията проверява именно личната карта на молителя дали той се легитимира като страна по акта. Няма гаранция, че тази лична карта е фалшива или истинска и съдията няма как да го установи.

Тоест вие се сблъсквате със същия проблем, както нотариусите?

Да, абсолютно същият проблем. Няма как да разберем дали е истинска личната карта. Не сме и графолози. Така че мисля, че регламентираният достъп до ГРАО и данните на МВР за личните карти ще изиграе превантивна роля. Самият факт, че ще бъде проверено едно лице психологически действа превантивно и възпиращо.

Какви са другите мерки, които са обсъждани?

Важно е да се регламентира кръгът от пълномощници, които могат да се явяват за изповядване на сделка с цел прехвърляне на имот. Сега кръгът е много широк – всяко трето лице може да се яви като пълномощник по сделка. Ако се стесни този кръг, примерно до роднини по права линия или адвокати, пак ще се намалят този вид измами. Ако идеята за регистър на пълномощните се осъществи, това също ще изиграе роля за намаляване на престъпленията.

В дъното на имотните измами всъщност е фалшифицирането на документи, а за това престъпление не се предвижда особено строго наказание. Трябва да има промени в тази посока?

Най-добрият ефект може да се постигне с превенцията, тоест да се наблегне на това да не се стига до съда, да не създаваме работа на съдебната система. Ако се вземат няколко строги мерки за предотвратяване на такова престъпление, може би ще е по-лесно. Просто трябва да се стесни този обсег от възможности, които се дават на имотните измамници, отколкото да си мислим как да ги наказваме.

Знам, че съдиите по вписванията нямат достъп до Имотния регистър. Нотариусите също….

Да, нямаме достъп до базата данни за сделките. Нещо, което е задължително. Такъв достъп нямаме от 26 януари. Откакто е въведена ИКАР – новата система, ние нямаме достъп до данните.

До какво може да доведе липсата на достъп на съдиите по вписванията? Може ли да има негативни последици?

Съдията не може да провери дали това удостоверение за тежести, което подписва отговаря на истината. Тоест дали тежестите, които са изписани на имоти – възбрани, договорни ипотеки, продажби, са отразени правилно в партидата на имота. Защото е възможно един имот да има двойна партида, а тежестите да са отразени само в едната партида, възможен е човешки пропуск от страна на деловодителя, който въвежда данните. Често се откриват такива грешки в системата и все пак, когато съдията полага подписа си под това удостоверение, той казва: “Да, този документ е с вярно съдържание”. Ако съдията има такъв достъп до ИКАР – той може да направи справка. Имайте предвид, че тази система ИКАР все още създава много грешки и тези грешки не са изчистени.

Възможно ли е тези грешки, които генерира системата да увеличи вероятността за имотни измами?

Не знам, но при всички случаи грешките могат да отклонят вниманието на добросъвестния кандидат-купувач, когато види, че програмата е “изпуснала” някоя ипотека поради тази двойна партида. Тоест той ще си е спокоен, че имотът няма тежести. Това често се констатира от банки – те искат да видят, че ипотеката е вписана и те са първи по ред кредитори, а се оказва, че при две поредни ипотеки – тяхната липсва или не е отразена. Възможно е човек да си купи имот, без да знае, че върху него има тежести. Отдалеченият достъп до тази база данни, който имат нотариусите също е под всякаква критика. Нотариус не може спокойно да се позовава върху информацията, която получава чрез този отдалечен достъп до ИКАР.

Какво всъщност значи това?

Значи, че те си плащат за този достъп, за всяка справка, която правят за имот или за лице. Аз лично съм виждала справка за апартамент с някаква квадратура, в която не е посочено къде се намира той – нито квартал, нито блок, нито номер на апартамента. Тоест те не могат да получат достоверна информация без да се разходят до Агенцията по вписвания.

петък, 28 август 2009


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов