КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Сеп 2021, 07:15

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ДОБРОВОЛНА ДЕЛБА В ЗЕМЛИЩЕ С ВЛЯЗЛА В СИЛА КАДАСТРАЛНА КАРТА
Ново мнениеПубликувано на: 10 Май 2012, 09:09 
Сключихме предварителен договор за делба на съсобствения ни поземлен имот.
Със съделителя ми внесохме преписката в СГКК, и там вместо скица с разделените имоти ни дадоха скица-проект.
Нотариусът ни каза, че няма да може да се впише делбата.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ДОБРОВОЛНА ДЕЛБА В ЗЕМЛИЩЕ С ВЛЯЗЛА В СИЛА КАДАСТРАЛНА КАРТА
Ново мнениеПубликувано на: 10 Май 2012, 09:13 
ОТГОВОР: Казусът, колкото и прост да изглежда на пръв поглед, всъщност поставя съделителите пред трудно решим проблем.
От една страна, областните служби по геодезия, картография и кадастър (СГКК) отказват да издадат скица, която съдържа новите имоти. От друга страна - службите по вписванията (СВ) отказват да впишат делбата със издадената скица-проект. Вече са факт и постановени от СВ откази за вписване на нотариални актове за доброволни делби.
Всяка от институциите си има основание за тези свои действия.
За СГКК основанието за издаване на скица, която да изобразява два имота е фактическото съществуване на два обекта на кадастъра. Съгласно чл. 23, т. 1 от Закона за кадастъра и имотния регистър поземленият имот е обект на кадастъра. Имотите от един стават два едва тогава, когато страните сключат окончателния договор - нотариалния акт. Предварителният договор е едно обещание, което страните си правят една на друга, и в промеждутъка от време между двата договора нямаме нови имоти, а само съгласие от страните. Водейки се от тази правна логика, СГКК нямат основание да издадат друго, освен скица-проект, която на практика удостоверява наличието на висящо административно производство по промяна на КККР, при определените проектни параметри - площ на новите имоти, собственици и др.
За СВ основанието за постановяване на откази за вписване на акта със скицата - проект е текстът на чл. 6, ал. 3 от Правилника за вписване, според който, “Когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта... към акта се прилага скица-копие от кадастралната карта.”
На практика се оказва, че осъществените до момента доброволни делби в райони с влезли в сила КККР са резултат на компромис със действащата нормативна уредба, правен от някоя от тези две институции, като при това или съдията по вписванията вписва акта със скицата-проект, вместо скица, или СГКК издават скици на двата имота преди да има два обекта на кадастъра.
Възможен е и трети вариант: нотариалният акт за делбата да не се впише същия работен ден, каквото е и изискването по чл. 9, ал. 1 ПВ. Съделителите могат да внесат в съответната СГКК изготвения акт, който удостоверява факта на съществуването на двата обекта на кадастъра. Същият е основание за разделяне на имотите в КККР и издаване на скици на двата имота, с които актът да бъде вписан в СВ. В случая нямаме опасения, че някой може да се разпореди повторно с имота, каквото опасение имаме например при покупко-продажба на имот. В интерес на истината не разполагам с данни този трети вариант да се практикува.
В крайна сметка, сделките не могат да спрат поради липса на синхрон в нормативната уредба. Факт е обаче създаването на несигурност в гражданския оборот, което в крайна сметка влияе, и влошава общия инвестиционен климат.

Бележка на консултанта
________________________
Законът за кадастъра и имотния регистър и Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри предвиждат процедура за разделяне на поземлени имоти по искане на собственика. При разделяне на недвижим имот не е необходимо предварително да се образуват отделни поземлени имоти, а е нужно обособените дялове да имат идентификатори - чл. 54, ал. 4 и 5 ЗКИР:
“(4) При съдебна делба съдът възлага обособените дялове, след като са получили идентификатори в кадастъра по реда на този закон.
(5) При доброволна делба се прилага редът по ал. 4. Недействителна е доброволна делба, ако дяловете на съделителите не са получили идентификатори в кадастъра.”
Проектът за делба се изготвя съгласно чл. 60 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри и задължително съдържа идентификаторите и площите на новообразуваните поземлени имоти. След влизане в сила на изменената кадастрална карта Агенцията по геодезия, картография и кадастър служебно и незабавно предава на службата по вписванията копие с обособените поземлени имоти.
Действително чл. 6 от Правилника за вписванията предвижда описанията на поземлените имоти да се извършват съобразно данните на одобрените кадастрални карти, но в скицата - проект за делба съществуват тези данни - чл. 60, ал. 1 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри: “Чл. 60 (1) Скицата-проект за делба или разделяне на поземлен имот (обособяване на реално определена част от поземлен имот), за промяна на граници между съседни поземлени имоти, както и за прилагане на подробен устройствен (градоустройствен) план, се изработва съгласно образец, одобрен от изпълнителния директор на АГКК, и съдържа:
... 2. проектната линия за разделяне или промяна на граница, съответно регулационната линия;
3. идентификаторите и площите на новообразуваните поземлени имоти;
4. номерата и геодезическите координати на точките от проектната линия.”
“Синхрон” на нормативните актове ще е налице, ако се спазва разпоредбата на чл. 15, ал. 3 ЗНА, касаеща субординацията на постановление към закон, а именно: “Ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт.”Петър ЛЕФТЕРОВ, началник отдел “Административно обслужване ” в Агенцията по геодезия, картография и кадастър


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ДОБРОВОЛНА ДЕЛБА В ЗЕМЛИЩЕ С ВЛЯЗЛА В СИЛА КАДАСТРАЛНА КАРТА
Ново мнениеПубликувано на: 12 Дек 2016, 19:55 
Offline

Регистриран на: 12 Дек 2016, 19:34
Мнения: 1
Г-н Лефтеров,
След много нервни ситуации се обръщам към Вас за съвет
Казуса е следният:
-има налице влязло в сила решение на районен съд за подялба на поземлени имоти /ниви/.
С рещението на съда и всички задължителни документи се явих преди два месеца в Агенция по кадастър и геодезия
Поисках 3 бр скици за трите имота упоменати във влязло в сила съдебното решение.
-Обясниха ми, че ще се обадят след 1 месец, поради наложителна промяна на титуляра.
Каква бе изненадата ми, когато след 46 дни ми предадоха 2 бр. скици и 1 бр. скица проект, на името на титуляра, починал прледи 50 години.
Наложи се да извадя спешно докумнти за наследниците, в които фигурирам аз и дъщеря ми.
Започнаха мъките. Следваше оценка на имотите в Данъчна служба и там в края на краищата издадоха оценка по скицата-проект с настояването, че не може да ми бъде отказана оценка.
Следвше подаване на документите за регистрация. Съдията отказваше да впише 3 тия имот по скица проект. Н-чката в кадастър /за областта/ твърдеше, че съдият трябва да признае скицата-проект и да впише имота и след това ще актуализира скицата. И така м/у чука и наковалнята.
Моето мнение бе, че скица-проект не се издава при наличие на съдебна делба.
Какво да правя?
С уважение: Ангел Янков
0878 866 791


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ДОБРОВОЛНА ДЕЛБА В ЗЕМЛИЩЕ С ВЛЯЗЛА В СИЛА КАДАСТРАЛНА КАРТА
Ново мнениеПубликувано на: 13 Дек 2016, 10:17 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Вписва се със скица проект. След вписването акта се представя в службата по геодезия и проектния номер става окончателен.
Скиците проект важат 6 месеца и могат да се презаверяват


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов