КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 31 Юли 2021, 07:21

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ипотеката, дадена от трето лице
Ново мнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 10:44 
Колеги, току що чета това решение на ВКС относно заместване в дълг. Моля кажете какво е мнението Ви.
Цитат:
Решение № 122 от 5.02.2001 г. на ВКС по гр. д. № 1418/2000 г., докладчик съдията Любка Илиева
"Търговско право", бр. 3/2001 г. - стр. 88
чл. 102,

чл. 179 ЗЗД

Ипотеката, дадена от трето лице, не се запазва при промяна на длъжника и подлежи на заличаване. Съгласието на собственика имотът му да служи за обезпечение на дълга и на новия длъжник, следва да бъде дадено спрямо кредитора и в предвидената от закона нотариална форма.
------------------------


ВКС по повод жалбата намира за установено, че на 13.08.1995 г. ЕТ М. П. М. с фирма "Т. Е. И." е сключил с ТБ "Б." АД договор за кредит в размер на 31 500 000 неденоминирани лв. За обезпечение на кредита третите лица С. и А. К. са учредили в полза на банката договор за ипотека, като са ипотекирали процесната жилищна сграда в с. А. С договор от 21.07.1995 г. ЕТ "С. - В. С." - гр. С., на основание чл. 102 ЗЗД е заместил в дълга към банката ЕТ М. П. М. с фирма "Т. Е. И.". През 1996 г. братя С. и А. К. продават ипотекирания имот на Ц. Ц., а той от своя страна на жалбоподателите - ищците по делото.

В. окръжен съд е следвало да се произнесе дали с встъпването на ЕТ "С. - В. С. в дълга на ЕТ "Т. И. Е." - М. М. по реда на чл. 102, ал. 1 ЗЗД, е погасена учредената от третите лица - братята С. и А. К. ипотека върху процесния имот.

Неправилно В. окръжен съд е приела, че договорната ипотека обезпечава и вземането на новия длъжник. Ипотекарното право на кредитора произтича от договора, сключен между кредитора по вземането ТБ "Б." АД и собственика на вещта (братя К.). При промяна на длъжника обезпечението не се запазва (чл. 102, ал. 2 ЗЗД) . Запазват се само залога и ипотеката дадени от длъжника, а братя К. обезпечават чужд дълг, те не са длъжници.


Неправилни са изводите на въззивния съд, че те са дали съгласие за обезпечаване дълга на новия кредитор - ЕТ "С. В. С.", като се е позовал на т. 2 от договора за поемане на дълг. Съгласие на собствениците, чиято вещ е ипотекирана, трябва да бъде дадено пред кредитора и облечено в нотариална форма, тъй като фактически се касае до нов договор за ипотека, сключен между собственика на вещта и кредитора (чл. 167, ал. 2 ЗЗД) . За да възникне в полза на банката-кредитор ипотекарното право, тя следва да сключи договор за допълнителна ипотека.


Неправилно В. окръжен съд е приел, че жалбоподателите са предявили при условия на евентуалност установителен иск за определяне размера на вземането на банката-кредитор. От обстоятелствената част на исковата молба е видно, че фактически те целят при условие на евентуалност очистване на ипотеката (чл. 92 ЗПИ - отм.). Този институт не е възпроизведен в сега действащото ни право, поради което не може да се упражни по исков ред. Направеният краен извод на В. окръжен съд за недопустимост на иска е правилен, поради което решението в тази част ще следва да бъде оставено в сила.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ипотеката, дадена от трето лице
Ново мнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 11:33 
това решение е отречено от практиката
виж и книгата на Методи Марков ипотеката, той го обсъжда в нея
аз наскоро имах същия проблем с ДСК, но убедихме софийските юристи,че не са прави.
В. Гигова също в отрицателен смисъл се изказа за него.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ипотеката, дадена от трето лице
Ново мнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 11:37 
Благодаря
и аз досега обяснявах , че за мене това е глупост.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ипотеката, дадена от трето лице
Ново мнениеПубликувано на: 20 Фев 2015, 12:02 
Келеги, не виждам проблем. чл. 102, ал.2, изр. 1 е ясна - Обезпеченията, дадени от трети лица се погасяват, ако те не се съгласят тези обезпечения да служат за новия длъжник.
Това е напълно нормално. Ако някои ипотекира имота си за обезпечение задължението на своя близък приятел, защото му има доверия и знае, че ще си изпълнява задълженията към неговия кредотор, и ако неговия приятел бъде заместен от друго лице, което може да е недобросъвестно, задължено ли е според Вас лицето ипотекирало имота си, да продължава да отговаря за задължението на друго чуждо лице?


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов