КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 23 Сеп 2021, 19:38

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: плащане с гербови марки
Ново мнениеПубликувано на: 07 Фев 2011, 16:27 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 283
ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 11390
София, 10/05/2010

Върховният административен съд на Република България - Седмо отделение, в закрито заседание на четвърти октомври две хиляди и десета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАНЯ ВАЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ:
ИВАН РАДЕНКОВ
СОНЯ ЯНКУЛОВА
при секретар
и с участието
на прокурора
изслуша докладваното
от съдията СОНЯ ЯНКУЛОВА
по адм. дело № 11667/2010. Document Link Icon


Производството е по чл. 229, ал. 1 АПК.
Образувано е по частна жалба на П.Г.Г., гр. София, ул. [улица] №53, вх. „Г”, ет. 5 срещу определение №1649 от 18.05.2010г. на Административен съд, София град, постановено по административно дело №2372/2010г.
С обжалваното определение съдът е оставил без разглеждане жалбата на П.Г.Г.и е прекратил съдебното производство.
Частният жалбоподател счита, че съдът неправилно го задължава да внесе държавна такса по посочена банкова сметка на съда и го лишава от възможността да закупи таксова марка от 10 лв. Иска настоящата инстанция да определи състава, който да разгледа жалбата му, тъй като е подал две жалби, с втората иска отвод на наказващия орган, по които са образувани четири съдебни производства.
Върховният административен съд, счита частната жалба за процесуално допустима – подадена е от надлежна страна, в рамките на преклузивния срок по чл. 230 АПК и срещу съдебен акт, подлежащ на обжалване с частна жалба.
Разгледана по същество е неоснователна.
За да постанови обжалваното определение съдът е приел, че в дадения му срок частният жалбоподател не е отстранил посочените от съда нередовности на жалбата – не е посочил оспорения акт, действия или бездействия, които счита за незаконосъобразни и не е внесъл държавна такса.
Този извод на съда е законосъобразен.
Съдът, в съответствие с разпоредбата на чл. 158, ал. 1 АПК е извършил проверка за съответствието на жалбата с изискванията на чл. 150, ал. 1 и чл. 150 АПК и след като е констатирал нередовност е оставил жалбата без движение като е дал указания за отстраняване на нередовностите.
Съдът е констатирал, че към жалбата не е приложен документ за платена държавна такса. Държавните такси, съгласно чл. 2 от Закона за държавните такси, се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Държавните таксови марки са ценни книги, отпечатвани и разпространявани от Министерството на финансите – чл. 7 от Наредба за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Върху тях изрично се изписва „министерство на финансите”. Средствата от закупуването на таксовите марки постъпват в републиканския бюджет. Съгласно чл. 117, ал. 3 от Конституцията съдебната власт има самостоятелен бюджет. В съответствие с тази конституционна норма и чл. 4 от Закона за устройството на държавния бюджет държавният бюджет, обхваща републиканския бюджет, бюджета на Народното събрание и на съдебната власт. Следователно при заплащане на дължимата държавна такса чрез таксови марки средствата няма да постъпват в бюджета на съдебната власт, а в републиканския бюджет. Това води до нарушаване на конституционно определената независимост на съдебната власт и в частност на самостоятелността на нейния бюджет, както и до нарушение на разпоредбата на чл. 8, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет съгласно, която бюджетът на съдебната власт включва всички приходи от дейността на органите на съдебната власт и разходите за тяхната издръжка. Заплащането на държавните такси с таксови марки би довело до изключването на приходи от дейността на съдебната власт от бюджета й, което е в противоречие и с установените в чл. 10 от Закона за устройството на държавния бюджет принципи на устройство на бюджета.
Едновременно с горното следва да се посочи, че правораздаването като всяка услуга, е свързано със съответното възмездяване. Възмездяването следва да става на субекта, който осъществява услугата, т.е. на съответния компетентен съд, а не на неопределен субект в рамките на държавата.
Наред с изложеното аргумент за необходимостта от заплащане на дължимата държавна такса при оспорване по съдебен ред на административен акт в брой, а не чрез таксови марки е и разпоредбата на чл. 151, т. 3 АПК. Нормата изисква към жалбата да бъде приложен документ за платена държавна такса. Предназначението на това изискване е да удостовери, че стойността на дължимата такса е постъпила именно по сметката на съда, сезиран с оспорването, а не в републиканския бюджет или по сметка на друга институция.
С оглед на изложеното дължимата за образуване на съдебно производство държавна такса следва да бъде внесена по сметка на сезирания съд, а не заплатена чрез таксови марки. В настоящия случай съдът, в разпореждането си, е дал конкретни указания на жалбоподателя досежно начина на внасяне на дължимата такса като е посочил и номера на банковата сметка на съда. По този начин съдът е изпълнил задължението си по чл. 9, ал. 4 АПК да осъществи процесуално съдействие на жалбоподателя за упражняване на правата му.
Искането на жалбоподателя настоящата инстанция да посочи по кое от четирите образувани дела да продължи производството по оспорване на акт серия Б №996505 от 09.02.2010г. на старши полицай при отдел „Пътна полиция” на Столична дирекция на вътрешните работи е неоснователно. Ако предмет на оспорване и по четирите образувани съдебни производства е един и същ административен акт, съдът, на основание чл. 126, ал. 1 ГПК във вр. с чл. 144 АПК е длъжен да прекрати служебно по-късно заведеното дело. Настоящата инстанция не може да определя кое от образуваните съдебно производства следва да бъде прекратено и по кое да продължи разглеждането на делото.
Видно от изложеното твърденията на жалбоподателя са неоснователни, а обжалваното определение – законосъобразно. Съдът следва да го остави в сила.
Водим от горното и на основание чл. 236 във вр. с чл. 221, ал.2 АПК Върховният административен съд

ОПРЕДЕЛИ:


ОСТАВЯ В СИЛА определение №1649 от 18.05.2010г. на Административен съд, София град, постановено по административно дело №2372/2010г.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Вярно с оригинала,
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
/п/ Таня Вачева
секретар:
ЧЛЕНОВЕ:
/п/ Иван Раденков
/п/ Соня Янкулова
С.Я.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: плащане с гербови марки
Ново мнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 14:24 
Заплащането на държавните такси с таксови марки би довело до изключването на приходи от дейността на съдебната власт от бюджета й, което е в противоречие и с установените в чл. 10 от Закона за устройството на държ...

Като са правили този член 10, не са ли заели, че има разплащане с гербови марки? А, дотогава как са се издържали? Ами, че те не са ли държавни служители за да СЛУЖАТ, а не да продават услуги?


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: плащане с гербови марки
Ново мнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 15:57 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Гост написа:
Като са правили този член 10, не са ли заели, че има разплащане с гербови марки?

С гербови марки може да се плаща в случай, че средствата трябва да постъпят по републиканския бюджет, а не по бюджета на органа посочен в съответния нормативен акт.
Гост написа:
че те не са ли държавни служители за да СЛУЖАТ
Съдиите не са държавни служители по смисъла на Закона за държавния служител. Да - на държавна служба са, но не са държавни служители. :idea:


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов