КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 25 Фев 2021, 02:10

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Заличаване на право на ползване след публична продан
Ново мнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 15:02 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2009, 17:07
Мнения: 48
Местоположение: Димитровград
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 2 / 04.03.2014г., гр.Димитровград


Днес, 04.03.2014г., Районен съд – Димитровград, Мирослав Раев – Съдия по вписванията, след като разгледа преписка вх.рег.№ 775/04.03.2014г. по описа на Служба по вписванията – Димитровград, за да се произнесе взе предвид следното:
Производството се води по глава 54 от ГПК.
Постъпила е молба от В. Г. П. от гр.Симеоновград, действащ чрез пълномощника си адвокат Недялка Тодорова Тенчева, съдебен адрес: съгласно чл.42, ал.4 ГПК – ntencheva_kantora@abv.bg, с искане за заличаване на право на ползване на основание чл.175 от ЗЗД – погасяване на право на ползване, учредено след първа по ред ипотека, която е реализирана чрез публична продажба.
Съдията по вписванията като се запозна с молбата и приложенията към нея: един брой молба с искане за заличаване, копие от постановление за възлагане на недвижим имот от 16.03.2012г. и влязло в законна сила на 17.05.2012г., вписано под акт № 132, т.8, дв.вх.рег.№ 2033 от 18.05.2012г.; копие от договорна ипотека, вписана под акт № 24, том 1, дело 508, вх.рег.№ 1266 от 27.03.2009г.; копие на нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот със запазване право на ползване, вписан под акт № 135, том 2, дело 186, вх.рег.№ 481 от 19.02.2010г.; адвокатско пълномощно; вносна бележка за платена държавна такса и три броя копия актове – съдебна практика, и след като ги съобрази с правната уредба, намира, че вписването следа да бъде отказано, поради следното:
Имотът, предмет на процесната молба се намира в гр.Димитровград, с оглед на което Съдията по вписванията при Районен съд – Димитровград е компетентен да се произнесе в настоящото охранително производство.
Представената молба за заличаване на право на ползване не кореспондира с нормата на чл.2 от ПВп, т.е. такъв акт за заличаване не е предвиден в Правилника за вписванията или в друг закон. Още повече не е в компетентността на съдията по вписванията да заличава права. В охранителното производство по вписване към настоящия момент се вписват, отбелязват и заличават единствено актове, но не и права.
Приложената към преписката съдебна практика не касае правото на ползване, същата е и противоречива, както на ниво окръжни съдилища, така и на ВКС. Правната уредба в Закона за задълженията и договорите /вкл. чл.175/ е стара, консервативна, не е в синхрон с Правилника за вписванията и не е предвидила как на практика при публична продажба следва да се погаси такова ограничено вещно право.
Предвид гореизложеното и на основание чл.32а, ал.1 от Правилника за вписванията, Съдията по вписванията при РС – Димитровград


О П Р Е Д Е Л И:


Оставя без уважение молбата на В. Г. П. от гр.Симеоновград, действащ чрез пълномощника си адвокат Недялка Тодорова Тенчева с искане за заличаване на право на ползване на основание чл.175 от ЗЗД – погасяване на право на ползване, учредено след първа по ред ипотека, която е реализирана чрез публична продажба и ОТКАЗВА заливането.

Да се впише определението в регистъра по чл. 33, б. „л” от ПВ и се подвърже ведно с екземпляр от молбата в книгата по чл. 33, б.”м” от ПВ.

Таксата за вписване, отбелязване и заличаване в случай на отказ не подлежи на възстановяване.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр. Хасково по реда на чл. 577 от ГПК в едноседмичен срок от съобщаването му.

Съдия по вписванията:
/ Мирослав Раев /

_________________
Ibi potest valere populus , ubi leges valent - Народът е силен там, където действат законите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов