КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Яну 2021, 03:06

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Заличаване на право на ползване след публична продан
Ново мнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 14:49 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2009, 17:07
Мнения: 48
Местоположение: Димитровград
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 544 15.05.2014 г. Хасково

Хасковският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание на петнадесети май две хиляди и четиринадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГОСПОДИНКА ПЕЙЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ: ТОШКА ИВАНОВА
ЙОНКО ГЕОРГИЕВ

като разгледа докладваното от съдия Георгиев в. ч. гр. д. № 272 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577 вр. чл.274 от ГПК.
Образувано е по жалба на В.Г.П. *** ЕГН **********,чрез адв. Н.Тенчева против определение № 2 от 04.03.2014г.на Съдия по вписванията при Димитровградския районен съд, с което е оставена без уважение молба и е отказано заличаване на право на ползване на основание чл.175 от ЗЗД.
В жалбата на адв. Тенчева се излагат доводи за незаконосъобразност и необоснованост на определението.Според аргументите подробно мотивирани в изложението се акцентира върху разпоредбата на чл.175 от ЗЗД относно погасяването погасяването на всички вещни права след първата ипотека с извършването на публичната продан.Иска се отмяна на определението и постановения отказ и уважаване на молбата за заличаване на правото на ползване.
Хасковският окръжен съд, след като обсъди изложените доводи и взе предвид приложените доказателства, приема за установено следното:
Частната жалба е подадена в срок от лице с правен интерес и против акт, подлежащ на инстанционен контрол, поради което е процесуално допустима.
По същество се явява неоснователна.
Пред съдия по вписванията при районен съд Димитровград е постъпила молба от Валентин Г.П. ***,чрез адв.Н.Тенчева с искане за заличаване на правото на ползване,учредено след първа по ред ипотека,вписана под акт №24,т.І,дело 508,вх.рег.№1266 от 27.03.2009г.Правото на ползване е вписано в нотариален акт за покупко-продажба №135,т.2,д.186,рег.№481 от 19.02.2010г.Съдията по вписванията,за да откаже заличаването е приел,че такъв акт за заличаване на право на ползване не е предвиден в правилника за вписване.И заличаването на права не е от компетентността на съдията по вписванията.Крайният извод на съдията по вписванията за неоснователност на молбата за заличаване на правото на ползване следва да бъде споделен.Действително в разпоредбата на чл.175 от ЗЗД е предвидено погасяване на всички вещни права в случая правото на ползване с извършването на публична продан на имота. Действително в разпоредбата на чл.4 от Правилника за вписване е предвидено….вписване на всички актове,с които се прекратява…… друго вещно право/право на ползване/. Следва обаче да се прави разлика между погасяването употребено в редакцията на чл.175 от ЗЗД и прекратяването употребено в редакцията на чл.4 от Правилника за вписване.Преценката относно погасяването на правото на ползване, респективно прекратяване се извършва в исково производство със сила на присъдено нещо, а не в рамките на производството по вписване.
Заличаването на възбрана върху вещи следва да се различава от заличаването на вещни права,тъй като имат различна правна природа и характер.
Възбраната е обезпечение, тежест, докато при правото на ползване спорът относно погасяването му следва да бъде разрешен по съответния ред в исково производство.
По изложените мотиви съдът намира частната жалба на за неоснователна, а атакуваното определение следва да бъде потвърдено.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

Потвърждава определение № 2 от 04.03.2014г.на Съдия по вписванията при Димитровградския районен съд, с което е оставена без уважение молба и е отказано заличаване на право на ползване на основание чл.175 от ЗЗД.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от връчването му пред ВКС на РБ.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ: 1/

2/

_________________
Ibi potest valere populus , ubi leges valent - Народът е силен там, където действат законите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов