КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Ное 2020, 03:44

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Заличаване на ипотека след публична продан
Ново мнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 16:25 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 02 Окт 2009, 10:28
Мнения: 24
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Номер
31.05.2012 Град Разград
РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД Гражданско отделение

На 31.05.2012 година В ЗАКРИТОТО съдебно заседание в следния състав:
Председател:
АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА
Членове:
ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА
ИРИНА ГАНЕВА
Прокурор

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА

Ч.ГР. дело номер 150 по описа за 2012 година , за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577 от ГПК.

Депозирана е частна жалба от „ФАРМА-СИС”ООД,гр.Добрич,представлявано от управителя В.П. против определение №18/02.05.2012 год.на съдия по вписванията при Служба по вписванията гр.Разград. с което е същият е отказал да разпореди вписване на заличаване на договорна ипотека,учредена по отношение на недвижим имот закупен при публична продан.Навеждат се доводи за неправилност и необоснованост на атакуваното определение и се прави искане за неговата отмяна.

| Разградският окръжен съд за да се произнесе взе предвид следното:

Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок от страна имаща интерес от въззивното обжалване , но разгледана по същество същата се явява неоснователна.

В деня на депозиране на молбата на жалбоподателя за вписване заличаването на договорна ипотека от 24.10.2007 год.с кредитор «Обединена Българска Банка»АД и длъжници А.Т.П. и А.Т.П. по отношение на недвижим имот ,находящ се гр.Разград,представляващ търговски обект,съдията по вписванията е издал атакуваното определение, с което е отказал вписване на заличаването.

Своя отказ същия е с мотивирал с изискването молбата за заличаване да бъде придружена със заявление,изходящо от заинтересованото лице,каквото се явява и дружеството-молител,с нотариална заверка на подписа,както и удостоверение от ЧСИ ,сочещо ,че не е налице дадено съгласие от страна на купувача на ипотекирания имот при публичната продан за поемане на задължението,обезпечено с ипотека.

Решаващия съд счита , че така постановеното определение е законосъобразно и следва да бъде потвърдено,само за това ,че молителя не е представил заедно с молбата за заличаване удостоверение от ЧСИ ,сочещо ,че не е налице дадено съгласие от страна на купувача на ипотекирания имот при публичната продан за поемане на задължението,обезпечено с ипотека.

Към молбата до съдията по вписванията молителят е представил доказателство за извършване на публичната продан по изпълнително дело № 78/2010 год. по описа на ЧСИ Д.Драганов ,с район на действие Разградски и възлагателно постановление от 05.05.2010 год.,влязло в сила на 14.05.2010 год.,с което той е придобил собствеността върху ипотекираният имот.Не е представено обаче удостоверение от ЧСИ,сочещо ,че ФАРМА-СИС”ООД,гр.Добрич като купувач на имота,предмет на проданта не е поемало обезпеченото задължение.

Правното значение на института на вписването се изразява в това да се даде гласност на актовете, свързани с промяна на принадлежността на правото на собственост и на другите вещни права, както и когато се учредяват или признават такива права или тежести върху недвижими имоти, като се дава възможност на всяко трето лице да узнае какво е вещноправното положение на конкретен недвижим имот. Чрез вписването се осигурява и защита на лицата, придобили права върху недвижим имот с оглед противопоставимостта на вписаните актове спрямо невписаните такива или вписани след тях.

Разпоредбата на чл. 175, ал. 1 от ЗЗД предвижда, че с извършването на публична продан на недвижим имот всички ипотеки и вещни права върху имота, учредени след първата ипотека, се погасяват, като ипотекарните кредитори имат право на предпочтително удовлетворение от получената при продажбата цена по реда на ипотеките си. Изключение от това правило е уредено в чл. 175, ал. 2 от ЗЗД, според който ипотеките, учредени след първата ипотека, могат да се запазят при публичната продан, ако купувачът поеме обезпеченото задължение по съгласие с ипотекарния кредитор, оформено по реда на чл. 175, ал. 2, изр. 2 от ЗЗД.Именно поради това изключение РОС намира ,че именно ЧСИ следва да удостовери пред съдията по вписванията липсата на поето задължение от страна на купувача по публичната продан.

В процесния случай, с извършване на продажбата и влизане в сила на постановлението на съдебния изпълнител, с което имотът е възложен на сегашният жалбоподател, учредената ипотека върху него се погасява ex lege, на основание чл. 175, ал. 1 от ЗЗД. В този смисъл са и разпоредбите на чл. 384, ал. 2 от ГПК - от деня на постановлението за възлагането купувачът придобива всички права, които длъжникът е имал върху имота. Следователно, като е придобил недвижим имот чрез публична продан, купувачът може да поиска заличаването на вписаната ипотека, съответно възбрана, след представяне на влязлото в сила постановление на частния съдебен изпълнител за възлагане на описаните в него недвижими имоти.
РОС в този си състав обаче ,счита ,че за молителят-заинтересован лице по смисъла на чл.19,ал.3 от ПВ не е налице задължение молбата до съдията по вписване за заличаване на ипотеката да бъде придружена с нотариална заверка на подписа, тъй като такова изискване самият правилник въвежда само за ипотекарният кредитор в ал.1 на същият чл.19 от правилника .
Воден от изложените съображения Разградският окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА Определение №18/02.05.2012 год.на съдия по вписванията при Служба по вписванията гр.Разград. с което е същият е отказал да разпореди вписване на заличаване на договорна ипотека,учредена по отношение на недвижим имот закупен при публична продан.

Определението подлежи на обжалване едноседмичен срок от съобщаването му пред ВКС.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ :1.
2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов