КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 05 Юли 2020, 12:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Чл. 45 ПВ, Чл. 145, ал. 1 АПК, Чл. 10, ал. 1, т. 5 ЗЗЛД,
Ново мнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 12:41 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
РЕШЕНИЕ № 7309 ОТ 17.06.2008 Г. ПО АДМ. Д. № 9114/2007 Г., ІІІ ОТД. НА ВАС
Чл. 145, ал. 1 АПК
Чл. 10, ал. 1, т. 5 ЗЗЛД
Чл. 2, ал. 2, т. 2 – 3 ЗЗЛД

Върховният административен съд на Република България - Трето отделение, в съдебно заседание на дванадесети март две хиляди и осма година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ПЕНКА ИВАНОВА
ЧЛЕНОВЕ:
ВЕСЕЛИНА КЪЛОВА
КРЕМЕНА ХАРАЛАНОВА

при секретар Мариана Калчева и с участието на прокурора изслуша адм. д. № 9114/2007

Производството е по чл. 145, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.
Образувано по жалба на "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД - София, представлявано от Жанет Захариева гл. юрисконсулт, срещу Решение № 72/10.01.2007 г. на Комисията за защита на личните данни.
Образувано е и по жалба на Агенцията по вписванията, представлявано от Изпълнителния директор Емил Станков, срещу същото решение на Комисията за защита на личните данни.
Върховният административен съд, ІІІ отделение в настоящия съдебен състав след преценка допустимостта и основателността на жалбите намира, че са подадени от надлежни страни и в срока по чл. 38, ал. 6 от Закона за защита на личните данни /ЗЗЛД/.
Комисията за защита на личните данни е била сезирана с жалба от Асен Йорданов Русев от гр. Обзор, с рег. № Ж-72/14.11.2006 г. срещу Генка Шикерова - журналист от БТВ и Агенцията по вписванията. Оплакването на жалбоподателя е било, че на 09.07.2004 г. му е било учредено вещно право на строеж с договор от кмета на община Несебър, който е бил вписан в регистрите на Службата по вписвания при Несебърския районен съд. Журналистката е получила компютърна разпечатка с всички вписвания, отбелязвания и заличавания за община Несебър в период от 2002 г. до 2006 г. и въз основа на тях излъчила репортаж по националната медия, отнасящ се за директора на ТП на Сметната палата - Бургас. Жалбоподателят се опасява от евентуална бъдеща злоупотреба с неговите лични данни в тази компютърна разпечатка, поради което иска съдействие от Комисията.
С обжалваното решение № 72/10.01.2007 г. Комисията разгледала жалбата, уважила я и постановила на осн. чл. 10, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 2, ал. 2, т. 2 - 3 от ЗЗЛД издаване на задължително предписание на Агенцията по вписвания и "Болкан нюз корпорейшън" ЕАД /БТВ/, като администратори на лични данни да обработват личните данни на физическите лица за конкретни, точно определени и законни цели и да не ги обработват допълнително, по начин несъвместим с тези цели, извън реда, установен в ЗЗЛД и действащото в страна законодателство. На осн. чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЗЛД задължил "Болкан нюз корпорейшън" ЕАД /БТВ/ в 3-дневен срок от получаване на решението да унищожи личните данни, съдържащи се в компютърната разпечатка с всички вписвания, отбелязвания и заличавания за община Несебър в периода от 2002 до 2006 г.
В жалбата на "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД-София се възразява срещу приетото от Комисията обстоятелство, че той е участник в производството по получаване на данни от публичния регистър по вписванията, тъй като журналистката и то в качеството й на физическо лице, а не от името на телевизията е подала заявление за справка за вписванията, отбелязванията и заличаванията по партидата на община Несебър за периода от 2002 до 2006 г. А физическите лица не могат да бъдат "администратор", по смисъла на ЗЗЛД. Освен това не е установено тези данни да се намират в "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД. Поради неустановяване на тези обстоятелства се иска обявяване на решението за нищожно, поради липса на материална компетентност на Комисията да разгледа жалбата. Информацията в книгите за вписвания е публична. Правилника за вписвания е издаден въз основа на Закона за собствеността и всяко лице може да установи кой е собственик на имот или на вещно право върху имот, устно или писмено.
В жалбата на Агенцията по вписванията се иска отмяна решението на Комисията като постановено незаконосъобразно. Агенцията по вписванията е администратор на лични данни по смисъла на чл. 3, ал. 2 ЗЗЛД, който ги обработва съобразно закон и е неоснователно твърдението, че компютърната разпечатка с посочените в нея данни са събрани неправомерно и надхвърлят целите, за които са събрани. В случая справката е направена по партидата на община Несебър в качеството й на юридическо лице, притежаващо собственост на недвижими имоти, която има самостоятелна имотна партида. За община Несебър се прилага Правилника за вписвания и партидите се водят на персонален принцип, поради което е невъзможно да се правят справки по имотни партиди.
Обжалваното решение № 72/10.01.2007 г. на Комисията за защита на личните данни е правилно и постановено в съответствие със ЗЗЛД с даденото задължително предписание към двамата жалбоподателя, съобразно компетентността й по чл. 38, ал. 2 от ЗЗЛД. Възражението и искането за обявяване на решението за нищожно е неоснователно.
Съгласно чл. 3, ал. 1 ЗЗЛД "администратор" е физическо или юридическо лице.... който сам или съвместно с друго лице определя целите и средствата за обработване на личните данни. В случая "друго лице" е журналистката Шикерова във връзка с осъществявано от нея журналистическо разследване, относно икономическата идентичност на директора на ТП на Сметната палата - Бургас, поискала и получила информацията. Тази информация обаче е била предоставена в компютърна разпечатка за всички вписвания, отбелязвания и заличавания по партида на цялата община Несебър и то за период от 2002 до 2006 г., в която са получени личните данни за широк кръг от физически лица, осъществили сделки с недвижими имоти в този период от време. Няма данни от тези лица да е искано разрешение да предоставят личните си данни на трети лица. Още по-малко от Асен Йорданов Русев, сезирал комисията с жалба. Правилно Комисията е отразила в мотивите на решението, че съгласно чл. 4, ал. 2 ЗЗЛД "обработването на лични данни е допустимо и в случаите, когато се извършва единствено за журналистическа дейност, доколкото това обработване не нарушава правото на личен живот на лицето, за което се отнасят данните".
Неоснователно е и възражението на "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД, че Комисията не установила обстоятелството, че данните от компютърната разработка се намират при тях. Следователно и даденото предписание от Комисията е с невъзможен предмет. Ако това е така, необяснимо е тогава излъчения репортаж по националната медия за директора на ТП на Сметната палата - Бургас.
По жалбата на Агенцията по вписванията - че решението на Комисията е незаконосъобразно, предвид обстоятелството, че Книгите за вписвания са публични и всеки може да получи достъп до информацията, съдържаща се в тях. Публичния характер на тези данни при издаване на удостоверение е ограничен, съобразно чл. 45 от Правилника за вписвания /ПВ/. Правото на достъп до информацията, съдържаща се в книги за писанията е свободно, само когато се отнася до конкретни лица, конкретни имоти и за конкретен период от време. Поисканата информация от журналистката Шикерова за период от четири години явно надхвърля установените изисквания в ПВ. Правилна е констатацията на Комисията, че е налице нарушение на чл. 2, ал. 2, т. 2 от ЗЗЛД.
По изложените съображения и двете жалби като неоснователни следва да се отхвърлят.
Водим от горното, Върховният административен съд - ІІІ отделение

РЕШИ:

ОТХВЪРЛЯ жалбите на "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД - София и Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието, срещу Решение № 72/10.01.2007 г. на Комисията за защита на личните данни.
Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщението до страните.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов