КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 19 Мар 2024, 09:52

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Издаване преписи от архив на нотариус, предаден на СВ
Ново мнениеПубликувано на: 30 Юни 2014, 14:04 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 382

София, 26.06.2014 година

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, първо отделение в закрито заседание на двадесет и трети юни две хиляди и четиринадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА НИНОВА
ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

изслуша докладваното от
председателя (съдията) ТЕОДОРА НИНОВА
ч.гражданско дело под № 3726/2014 година

Производството е по реда на чл.274, ал.3 ГПК.
Обжалвано е определение № 818, постановено на 28.04.2014 год. по гр.дело № 1034/2014 год. по описа на П. окръжен съд, с което е потвърдено определение от 05.03.2014 год. на съдията по вписванията при П. районен съд за отказ да се предоставят незаверени копия от документи по нотариални дела № 62/12.02.2010 год., № 129/15.03.2010 год. и № 318/12.05.2010 год. от архив на нотариус Д. С.-две пълномощни и декларации по чл.25, ал.7 ЗН и чл.264, ал.1 ДОПК .
Недоволна от определението е жалбоподателката Й. Г. Т., ЕГН [ЕГН] от [населено място], П. област, представлявана от адвокат Г. С. С., която го обжалва в срока по чл.275, ал.1 ГПК като счита, че е допустимо касационно обжалване на основание чл.280, ал.1, т.3 ГПК по въпросите:
1. Относимо ли е правилото, съдържащо се в чл.28, ал.3 ЗННД изнасянето на дела и документи от служебния архив на нотариуса извън нотариалната кантора да става само въз основа на писмено разпореждане (определение, разпореждане, заповед) на съдия или прокурор и преписите да се предават срещу подпис на изрично и поименно посочено в разпореждането длъжностно лице по отношение на искане на заинтересована страна, респ. на упълномощен от нея адвокат за предоставяне на незаверени преписи от документи по нотариални дела?
2. Може ли отказа да бъдат предоставени тези незаверени преписи да бъде приравнен на отказ да се извърши нотариално удостоверяване?
Върховният касационен съд, състав на Гражданска колегия, първо отделение като взе предвид данните по делото, приема следното:
За да потвърди определението на съдията по вписванията окръжният съд е приел, че отказът да се издадат незаверени копия от документи следва да се приравни на отказ да се извърши нотариално удостоверяване понеже в обхвата на нотариалното производство е и извършване на нотариални действия, предвидени в закона – чл.568, т.8 ГПК, а в случая се отнася до такова друго действие – предоставяне преписи по нотариални дела, съхранявани в архива на нотариус Д. С.. Взето е предвид, че издаване преписи от документи по нотариални дела се подчинява на чл.28, ал.3 ЗННД като е без значение дали се иска издаване на заверени или незаверени преписи тъй като законът не прави разлика между тях.
За да се допусне касационно обжалване трябва да е налице някоя от трите специални предпоставки, уредени в чл.280, ал.1, т.1, т.2 и т.3 ГПК.
Материалноправен или процесуалноправен въпрос е от значение за точното прилагане на закона и развитието на правото, когато по него няма съдебна практика /нито задължителна, нито незадължителна/ или когато има съдебна практика /задължителна или непротиворечива незадължителна/, но тя не е правилна и трябва да бъде променена.
За да убеди касационния съд, че разрешеният въпрос има значение за точното прилагане на закона и развитието на правото касаторът трябва да изложи сериозни аргументи срещу приетото разрешение и да посочи как приетото от въззивния съд влиза в конфликт с разрешенията на други въпроси, по които има установена съдебна практика, което в случая не е сторено, за да намери приложение чл.280, ал.1, т.3 ГПК.
Разпоредбата на чл.28 ЗННД е ясна и точна и не се нуждае от тълкуване както е поискано по първия въпрос, а вторият въпрос както е подържан е неотносим към спора.
Отделен е въпросът, че при постановяване на обжалвания съдебен акт окръжният съд е съобразил изискванията (касаещи заверени и незаверени преписи) с оглед нормата на чл.28, ал.3, изр.І ЗННД, според която документи от служебния архив на нотариус и самите нотариални дела се изнасят само въз основа на писмено разпореждане на съдия или прокурор, а редът и начинът за издаване на преписи е предвиден в чл.28, ал.3, изр.ІІ ЗННД като преписите се предават срещу подпис на изрично посочено в разпореждането длъжностно лице.

По изложените съображения поради отсъствието на основанието предвидено в чл.280, ал.1, т.3 ГПК Върховният касационен съд, състав на Гражданска колегия, първо отделение
О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДОПУСКА касационно обжалване на определение № 818, постановено на 28.04.2014 год. по гр.дело № 1034/2014 год. на П. окръжен съд.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ:

/СЛ


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов