КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 09 Май 2021, 21:49

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: заличаване със заверка от чужд нотариус
Ново мнениеПубликувано на: 14 Авг 2017, 10:21 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 282
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 158

София, 03.08.2017 г.


Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание , в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖАНИН СИЛДАРЕВА
ЧЛЕНОВЕ : ДИЯНА ЦЕНЕВА
СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

разгледа докладваното от съдията Д. Ценева ч.гр.д. № 1857/2017 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.
Образувано е по частна касационна жалба, подадена от Х. И. В. в качеството и на нотариус с район на действие района на Софийски районен съд, вписан в регистъра на Нотариалната камара № 628, против определение № 10213 от 12.04.2017 г. по ч.гр.д. № 2683/2017 г. на Софийски градски съд. С него е потвърдено определение от 20.12.2016 г. на съдия по вписванията при Софийски районен съд, с което е постановен отказ за заличаване на договорна ипотека, вписана в Служба по вписванията.
В жалбата са изложени подробни доводи за неправилност на обжалваното определение и се иска неговата отмяна. Жалбоподателят поддържа, че съдът неправилно е тълкувал и приложил разпоредбите на 570, ал.1 ГПК, както и на чл.12, ал.1 и чл. 61, ал.1 КМЧП, поради което е направил необоснован и незаконосъобразен извод, че чуждестранен нотариус не разполага с компетентност за удостоверяване на подпис под съгласието на кредитора за заличаване на ипотека върху недвижим имот, необходимо съгласно чл. 179, ал.1 ЗЗД.
Счита, че са налице предпоставките на чл. 280, ал.1, т.2 и 3 ГПК за допускане на касационно обжалване по този въпрос, като обосновава противоречивото му разрешаване чрез позоваване на определение от 28.10.2015 г. по ч.гр.д. № 9930/2015 г. на Софийски градски съд.
Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:
За да постанови обжалваното определение съдът е приел, че по аргумент от чл. 69 във вр. с чл. 98, ал.6 КМЧП по отношение вписването и заличаването на ипотека върху недвижим имот, находящ се на територията на Република България, се прилага единствено българското законодателство, поради което и извършването на нотариално удостоверяване на подписа под съгласието на ипотекарния кредитор за заличаване на ипотеката, е от изключителната компетентност на български нотариус и в съответствие с българския закон. Изводът е обоснован с това, че ипотеката е вещно право и подлежи на вписване в имотния регистър, а заличаването й е вторично вписване, по отношение на което следва да намерят приложение всички правила във връзка с актовете, подлежащи на вписване. Съгласно чл. 570, ал.2 ГПК нотариалното удостоверяване на подпис върху актове, подлежащи на вписване, е предоставено единствено и само на български нотариус. Тъй като в случая съгласието на ипотекарния кредитор за заличаване на ипотеката е било заверено от австрийски нотариус, е направен извод, че не е спазена предвидената от закона форма за валидност на частния документ, което е основание да бъде отказано извършването на исканото заличаване.
В приложеното към частната касационна жалба определение от 28.10.2015 г. по ч.гр.д. № 9930/2015 г. на Софийски градски съд, постановено по сходен казус, е изразено становището, че нотариалната форма на съгласието по чл. 179, ал.1 ЗЗД е спазена, ако нотариалното удостоверяване е направено от чуждестранен нотариус, при спазване на условията за форма, определени от правото на държавата по местоизвършване на сделката, както и че съгласието на ипотекарния кредитор за заличаване на ипотеката не попада в обхвата на чл. 12 КМЧП, тъй като не се касае за иск за вещни права.
Предвид противоречивото разрешаване на поставения правен въпрос, налице е основание по чл. 280, ал.1, т.2 ГПК за допускане на обжалваното определение до касационна проверка по същество.
Настоящият състав намира за правилна практиката, обективирана в определението от 28.10.2015 г. по ч.гр.д. № 9930/2015 г. на Софийски градски съд.
Разпоредбата на чл. 12 КМЧП урежда изключителната международна компетентност на българските съдилища и други органи по делата по чл. 109 от Гражданския процесуален кодекс относно намиращи се в Република България недвижими вещи, делата за изпълнение или обезпечение върху такива вещи, както и делата за прехвърляне или удостоверяване на вещни права върху тях. Нотариалното удостоверяване на подпис е самостоятелно нотариално производство, различно от нотариалните производства, които имат за предмет прехвърляне, учредяване, променяне или погасяване на вещни права върху недвижим имот, поради което не попада в приложното поле на чл. 12 КМЧП.
За заличаване вписването на ипотека върху недвижим имот на територията на Република България законът / чл. 179, ал.1 ЗЗД/ изисква съгласие на ипотекарния кредитор с нотариална заверка на подписа. Следва да се приеме, че това изискване е удовлетворено, когато удостоверяването на подписа е извършено от нотариус в чужбина, ако са спазени изискванията за форма на държавата по местоизвършване на сделката - чл. 61 КМЧП. Съгласието на кредитора за заличаване на ипотеката не може да се приравни на отказ от право на собственост или вещни права по смисъла на чл. 100 ЗС във вр. чл. 111 ЗС. Обстоятелството, че заличаването на ипотеката поражда действие, обратно на вписването, не може да обоснове прилагане по аналогия на изискванията, които законът поставя във връзка с актовете, подлежащи на вписване. Правилникът за вписванията регламентира вписването на ипотека и заличаването й като самостоятелно производство, в което общите правила за вписване по раздел ІІ намират приложение само доколкото специалната уредба препраща към тях.
По тези съображения обжалваното определение на Софийски градски съд и потвърденият с него отказ на съдията по вписванията за заличаване на договорна ипотека, вписана в Служба по вписванията, следва да бъдат отменени и делото изпратено на съдията по вписванията за вписване на заличаването.
Водим от гореизложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение № 10213 от 12.04.2017 г. по ч.гр.д. № 2683/2017 г. на Софийски градски съд и потвърденото с него определение от 20.12.2016 г. на съдия по вписванията при Софийски районен съд, с което е постановен отказ за заличаване на договорна ипотека, вписана в Служба по вписванията.
ИЗПРАЩА делото на съдия по вписванията към Софийски районен съд за извършване на нотариалното действие по молба вх.№ 82041 от 20.12.2016 г. на нотариус Х. В..


ПРЕДСЕДАТЕЛ :ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов