КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 05 Авг 2021, 09:48

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - Такса за вписване при преобразуване чл.263,ал.6 ТЗ
Автор Съобщение
  Заглавие:  Re: Такса за вписване при преобразуване чл.263,ал.6 ТЗ  Отговори с цитат
Аз бих ги убедил, че трябва да им таксувам по цената на имотите които преминават при вливането в другото дружество - аргумент самата ал. 6 на 263и ТЗ - нали именно за това се вписва при нас защото има вещни права
Данъчна оценка или балансова стойност - по по-високата от цена двете. Аналогично и за ограничени вещни права.
Мнение Публикувано на: 19 Ное 2010, 12:22
  Заглавие:  Re: Такса за вписване при преобразуване чл.263,ал.6 ТЗ  Отговори с цитат
Batil няма елементарно уважение към институцията, по-добре да се беше ограничил с въпроса си, отколкото да раздава определения...
Иначе по темата за дължимата ДТ на АВ при вписване на удостоверение по чл. 263и , ал. 6 от ТЗ вр. с чл. 263в, ал. 1 от ТЗ относно преобразуване чрез вливане на търговски дружества, има следната практика в Апис:
Определение № 11 от 10.01.2009 г. на ОС - Видин по ч. гр. д. № 585/2008 г., ГО: "Тъй като не се касае за вписване на сделка с недвижим имот, а за вписване на акт - документ, дължимата такса се определя върху цената, на която е таксуван актът, но не по-малко от 10 лв. (чл. 2 от Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписвания - старата тарифа ), т. е. таксата за вписването в случая не се определя върху данъчната или пазарна оценка на имотите."
Мнение Публикувано на: 19 Ное 2010, 12:20
  Заглавие:  Re: Такса за вписване при преобразуване чл.263,ал.6 ТЗ  Отговори с цитат
Разбира се, че ще иска данъчни оценки. Това си е чиста сделка. При преобразуване се вписва удостоверението, представят се договора, съответно план за преобразуване и задължително ДО за определяне на материалния интерес. САМО при промяната на правната форма таксата е проста, т.е приема се, че се вписва документ без материален интерес.
И защо съдията по вписвания е "самозабравил се". Ако не сте доволни обжалвайте отказа.
Мнение Публикувано на: 19 Ное 2010, 11:57
  Заглавие:  Re: Такса за вписване при преобразуване чл.263,ал.6 ТЗ  Отговори с цитат
Закон за нотариусите и нотариалната дейност написа:
Раздел III.
Удостоверяван материален интерес

Сделки с вещни права

Чл. 96. (1) (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) При прехвърляне и удостоверяване на право на собственост върху вещи удостоверяваният материален интерес е:

1. пазарната цена на вещта;

2. пазарната цена на по-скъпата вещ - при замяна;

3. пазарната цена на всички дялове - при договор за доброволна делба.

(2) При учредяване или прехвърляне на други вещни права удостоверяваният материален интерес е:

1. при право на строеж - 90 на сто от пазарната цена на мястото, съответно на частта от него, върху която се учредява или прехвърля правото;

2. при учредяване право на ползване - пазарната наемна цена, която би могла да се вземе за целия срок на ползването, а ако такъв не е посочен - за 3 години.

(3) (Нова - ДВ, бр. 123 от 1997 г.) При разлика между оценката по § 2 и удостоверения материален интерес нотариалната такса се събира върху по-високата от двете.

Особени случаи

Чл. 97. (1) Удостоверяваният материален интерес е:

1. при сделка с моторно превозно средство - стойността, по която същото е застраховано;

2. при сделка с търговско предприятие - балансовата стойност на дълготрайните активи на предприятието за изтеклото тримесечие;

3. при учредяване на търговско дружество -размерът на капитала;

4. при продажба на наследство - пазарната цена на включените в наследството недвижими имоти;

5. при изпълнение на завещания - пазарната цена на завещаното имущество;

6. при управление на имущество - месечният доход от имуществото;

7. при сделка, която има за предмет парично вземане - номиналната стойност на вземането, а при сделка с периодични плащания - общата сума на плащанията за целия срок, а ако такъв не е посочен - за 3 години.

(2) При изменения и допълнения на сделки и документи удостоверяваният материален интерес е само този на промените.

(3) При възмездни сделки удостоверяваният материален интерес е договорната цена, ако е по-висока от определената по реда на този раздел.

Batil написа:
...Един самозабравил се съдия по вписванията, за да определи таксата за вписване, твърди, че трябва да определи материален интерес. Затова иска данъчните оценки на имотите ....

Хайде тогава сам си избери по коя точка да ти определя материалния интерес - щото да не взема да ти го таксувам по балансовата стойност на ДМА 8-)
Мнение Публикувано на: 19 Ное 2010, 11:40
  Заглавие:  Такса за вписване при преобразуване чл.263,ал.6 ТЗ  Отговори с цитат
С изменението на търговския закон бе въведено задължение за вписване в службата по вписванията на решението за преобразуване на дружество, когато при вливане преминават вещни права върху недвижими имоти (чл. 263и ал. 6 от ТЗ).
Един самозабравил се съдия по вписванията, за да определи таксата за вписване, твърди, че трябва да определи материален интерес. Затова иска данъчните оценки на имотите и има намерение върху тях да начисли 0.1% (Ще припомня, че таксата по тарифата се изчислява: "върху цената, по която е таксуван актът или документът, или върху цената на иска - 0,1 на сто, но не по-малко от 10 лева").
Убеден съм, че този съдия не е прав. От една страна - актът, въз основа на който преминават вещните права, не е таксуван върху определена цена. И няма как да е таксуван, защото това е охранително решение. От друга страна, дори да допуснем, че има материален интерес (който по тарифата не може да се изчисли), то материалният интерес не е само стойността на имота - при това правоприемство в дружеството - правоприемник преминават както активи (каквито са вещните права), така и пасиви. Те.е. интересът може да се определи, ако се направи оценка на цялото предприятие (въпреки че нямаме сделка с предприятие - резултатът е същия).

Някой има ли мнение по въпроса, и може ли да ме посъветвате как да атакувам действията на съдията, ако не ми напише определение за отказ, а просто остави молбата ми без движение.
Мнение Публикувано на: 19 Ное 2010, 11:00

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов