КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 16 Окт 2021, 20:47

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Разпореждане за отказ за издаване на препис
Ново мнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 10:24 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 09 Мар 2012, 17:07
Мнения: 2
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 8

гр.Ямбол 14.04.2009г.

ЯМБОЛСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

В закрито съдебно заседание на 14.04.2009г., съдията по вписванията при ЯРС Недялка Гайдарова, като постави на разглеждане заявление с вх.р.№723/14.04.2009г. на АВ-СВ при ЯРС от М. П.П. с ЕГН***** с адрес: гр.С. П. кметство-К., ул.”*” №** чрез пълномощника си П.И.П. с ЕГН****** за издаване на заверен препис от документи посочени в протокол на нотариус Ив.Раданов послужил за основа за издаване на нот.акт №*, том ****, нот.дело №****/19**г. за собственост върху недвижим имот придобит по давност и наследство на С. .С. с ЕГН******: Молба-декларация от С.П.С., заверена от кметство с.****; Удостоверение №****/09.06.19**г. на Община „*****” Ямбол; Удостоверение №*****/28.06.19**г. на ДС „****” и за да се произнесе, взе предвид следното:

В подаденото заявление с вх.р.№***/14.04.20**г. на АВ-СВ гр.Ямбол от М.П.П. чрез пълномощника си П.И.П. не са приложени доказателства за представителната власт на пълномощника.
С оглед разпоредбата на чл.44 от ПВ за издаване на преписи или извлечения от съществуващи вписвания, отбелязвания или заличавания по книгите или от партидата на лицата и чл.51 ал.1 от ПВ “Заверени преписи от вписани актове се издават само на страните, на техните правоприемници или представители по закон или по упълномощаване. Когато пълномощникът не е адвокат, той трябва да е упълномощен изрично с нотариално заверено пълномощно”. Съдията по впиванията установи, че не се иска препис или извлечение от съществуващо вписване, отбелязване или заличаване по книгите или от партида на лице.
В конкретния случай не се иска издаване на заверен препис от вписан акт, а заверен препис от приложени документи по нот.дело №*/19*г. на нотариална служба при ЯРС съхранявани в нотариалното дело съгл. чл.11, ал.3 от Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори на Министерството на правосъдието Обн.ДВ.бр.12 от 07.02.1997г., който гласи, че „В нотариалните дела по чл.10, ал.1, т. 3 се съхраняват екземпляр от молбата-декларация, протоколът от разпит на свидетелите, постановлението по чл.438, ал.3 от ГПК и екземпляр от подписания акт.”
Спазвайки разпоредбата на чл.10, ал.5 от Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори на Министерството на правосъдието нотариалните дела по чл.10 ал.1,т.1 и 3 се пазят пет години, като при изтичане на срока подлежат на унищожаване след съгласуване със съответния държавен архив.
Процедурата по унищожаване на нот. дело №*/19**г. на нотариална служба при ЯРС е осъществена по съответния ред, като съгл. чл.10, ал.5 от Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори на МП е съхранено само постановлението по обстоятелствената проверка по отм. чл.438, ал.3 от ГПК за срок 100 години.
Водим от гореизложеното и на основание 32 а ПВ във вр.с чл.44 от ПВ и чл.280 от ЗСВ съдията по вписванията при ЯРС
О П Р Е Д Е Л И :

ОТКАЗВАМ да разпоредя издаване на заверени преписи от Молба-декларация от С.П.С., заверена от кметство с.******; Удостоверение №*****/09.06.19**г. на Община „*****” Ямбол; Удостоверение №*****/28.06.19**г. на ДС „*****” на М.П.П. с ЕГН* с адрес: гр.С., общ. П. кметство -. , ул.”****” №** чрез пълномощника си П.И.П. с ЕГН*******, поради унищожаване на нот.д. дело №2911/19**г. съгл. чл.10 ал.1,т.1 и 3 от Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори на Министерството на правосъдието и представляващи писмени документи извън разпоредбата на чл.44 от ПВ.

Настоящото определение за отказ подлежи на обжалване пред ЯОС в седем дневен срок от съобщаването му.


Съдия по вписванията:

/Н.Гайдарова/

Определението получено на ........................2009г. в.................часа.

Получил........................................................................


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Разпореждане за отказ за издаване на препис
Ново мнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 11:25 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 09 Мар 2012, 17:07
Мнения: 2
Действията на служителите на Агенцията по вписванията по издаване па справки или преписи от вписани актове са чисто технически в изпълнение на разпореждания на съдиите но вписванията / този см. решение №466/13.01,2006г, на ВАС-5чл.състав по адм.д. №9974/2005г./.
Докато дейността по издаване и заверка на преписа от служителя на Службата по вписванията може да бъде квалифицирана като административна услуга по смисъла на §1 б."в" от Допълнителната разпоредба на Закона за администрацията, разпореждането да бъде издаден препис от документа, както и подписването му от съдията по вписванията представляват действия по смисъла на чл.569 т.8 ГТК.предвидени с чл.51 ал.2 ПВп. и се извършват съобразно правомощията на съдията по вписванията по чл.280 ал.1 т.2 от Закона за съдебната власт.
Това разграничение са налага поради различния процесуален ред за обжалване на отказ да се извърши административна услуга съобразно §8 ДР на АПК, и за обжалване на отказ да се извърши нотариално удостоверяване, за който е приложим редът по чл.577 ал. I и 2 ГПК.
Предвид изложеното настоящият състав на съда приема, че е компетентен да се произнесе по жалбата, с която е сезиран, тъй като обжалвания акт на съдията по вписванията представлява отказ да се извърши нотариално удостоверяване на препис от вписан документ с правно значение .
Разгледана по същество жалбата е неоснователна.
Действително с чл.19 ЗННД е установена възможност за свободен достъп на нотариуса в съдебните и административните служби за справки по дела и преписки и за снабдяване с преписи от документи.
Тази законова възможност обаче нотариусът може да ползва само ако е във връзка с извършването на конкретно нотариално производство по чл.569 т. 1,2 и 3 ГПК и ако страните по нотариалното производство /респективно молителя са го упълномощили да ги снабди със заверен препис от вписан акт, от който се ползват или в който са участници. Разпоредбите па ЗННД не дерогират разпоредбите, регламентиращи достъп до личните данни, съгласно Закона за закрила на личните данни.
Нотариусът има право да иска копия, преписи и документи .съобразно чл. 19 ЗННД за страните по водените от него нотариални производства, но само ако исканите документи им признават или отричат права.
Ако се касае за документи, отнасящи се за трети лица преписи могат да бъдат издадени на нотариуса само с тяхно съгласие, Налице е съответствие между изискванията за закрила на личните данни по ЗЗДД и чл.51 ал.1 от Правилника по вписванията.
В случая в молбата, с която жалбоподателя е поискала да й се издаде заверен препис от посочения договор за доброволна делба липсва каквото и да е обяснение за необходимостта от искания препис. Правилно съдията по вписванията е приел, че нотариусът може да иска препис от вписан акт само на страна по него и то след като удостовери надлежно упълномощаване за това действие. Не се касае за колизия на норми от различни по степен нормативни актове - чл. 19 ЗННД и чл.51 ал.1 ПВ , а за изпълнение на нормативно установени изисквания за достъп до лични данни като гаранция за добросъвестно упражняване на процесуални права в охранително производство.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов