КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 24 Юни 2021, 04:57

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ИМ и конституиране нова страна- чл. 6, ал. 1 ПВ, ДТ
Ново мнениеПубликувано на: 02 Яну 2013, 14:38 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №1843
гр. Пловдив, 12.06.2012г.

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, VІ граждански състав, в закрито заседание на 12.06.2012 г., в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: С.Г. ЧЛЕНОВЕ:Е.Б. Д.Т.

като разгледа докладваното от съдия Е. Б. частно - гражданско дело № 1747/2012 г., намира следното:

Производство по реда на чл. 274 и сл. от ГПК.

Постъпила е частна жалба вх. 15133/06.06.2012 г. от Н.Г.М. ***, против определение от 17.05.2012г., постановено от съдия по вписванията при Районен съд – гр. П. по молба вх. №11121 от 17.05.2012г., с което се отказва вписване в книгите по вписвания при Службата по вписванията – П. на представената молба от Н.М. относно вписване на искова молба с правно основание чл.108 от ЗС, по която е образувано гр.д. №2998/2011г. по описа на ПОС, вписана в СВ – П. под акт №261, том 4/2012г., и по партидата на „***”ЕАД. Иска се отмяна на цитираното определение и постановяване на вписване на молбата.

След преценка на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено следното:

Частната жалба е допустима. Същата е подадена от легитимирана страна в едноседмичен срок от получаване на препис от постановения отказ от съдията по вписванията, видно от датите на отбелязванията върху молбата и частната жалба.

С определение от 17.05.2012г., постановено от съдия по вписванията при Районен съд – гр. П. по молба вх. №11121 от 17.05.2012г., е отказано вписване в книгите по вписвания при Службата по вписванията – П. на представената молба от Н.М. относно вписване на искова молба с правно основание чл.108 от ЗС, по която е образувано гр.д. №2998/2011г. по описа на ПОС, вписана в СВ – П. под акт №261, том 4/2012г., и по партидата на „***”ЕАД.

За да постанови обжалваното определение, съдията по вписванията е приел, че към преписката не са приложени екземпляри от искова молба против новоконституирания ответник „***” ЕАД, отговаряща на изискванията на чл.12 от Правилника за вписванията и съдържаща индивидуализиращи данни за страните по чл.6 ал.1 от ПВ. Приел е също, че към преписката не е приложен и документ, удостоверяващ внесена държавна такса за извършване на вписване на исковата молба и по отношение на втория ответник, спрямо който е насочен иска, определена като размер съгласно чл.2 от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.

Съгласно чл.32а от Правилника за вписванията съдията по вписванията извършва проверка дали е представен подлежащ на вписване акт по см. на чл.4 и дали този акт отговаря на изискванията на чл.6 от Правилника за вписванията.

Обжалваното определение се явява правилно по отношение на възприетите мотиви. Иска се вписване на искова молба с правно основание чл.108 от ЗС, която ищецът – молител в настоящото производство предявява по отношение на втори ответник. Исковата молба, по която е образувано гр. дело №2998/2011г. на ПОС е насочена първоначално против един ответник – О. П. и е вписана, така както е била предявена. В последствие наред с първоначалния ответник по искане на страната е конституиран и втори такъв, а именно: „ ***” ЕАД. Това по същество представлява предявяване на нов иск, съединен за разглеждане заедно с първоначалния. Предявяването на иск става чрез молба, имаща минимално изискуемото съдържание по чл.127 от ГПК. Тъй като се касае за претенция с правно основание чл.108 от ЗС то – съгласно чл.114 б. „в „ от ЗС и чл.11 б. „в” от ПВ, тази искова молба подлежи на вписване. Съгласно чл.12 ал. 1 от Правилника за вписванията за да се извърши вписването или отбелязването на исковата молба по чл.11 от ПВ, на съдията по вписванията се представя подадената в съда искова молба, по която е събрана държавна такса за образуване на дело, както и препис или препис-извлечение от молбата. Исковата молба, която се представя за вписване, трябва да отговаря на изискванията на чл.6 от ПВ. В случая представеният за вписване акт е не исковата молба, насочена понастоящем и против втори ответник, а определението на съда по гр.д. №2998/2011г. на ПОС за конституиране на „***” ЕАД като ответник. Това не е акт, който подлежи на вписване. Твърдението на страната, че исковата молба вече е вписана, не може да бъде споделено, тъй като при вписването и тя е била насочена против един ответник – О. П. Понастоящем има промяна в обстоятелствата – искът е насочен и против втори ответник, наред с първоначалния като са изложени нови факти в тази връзка. Именно тези нови обстоятелства налагат новото вписване, което е и заявено. Не са представени обаче изискуемите документи, за да бъде то извършено, а именно: препис от искова молба против този втори ответник, съдържаща изложение на обстоятелствата по отношение на него и отговаряща и на чл.6 от ПВ. В правомощията на съдията по вписванията е извършване на проверка за съответствието на молбата, чието вписване се иска с горепосочените изисквания, което е и сторено. За да бъде извършено новото вписване се дължи заплащане и на държавна такса, събирана от Агенцията по вписвания на основание Тарифа за таксите, събирани от Агенцията по вписвания. Не е представен документ за внасянето на такава, а тъй като се заявява и се иска вписване на ново обстоятелство се дължи и такса за това. Първоначално внесената е послужила за първоначалното вписване на исковата молба, предявена по отношение на О. П.

Налага се общият извод, че така подадената частна жалба е неоснователна, поради което следва да бъде оставена без уважение.
Мотивиран от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частна жалба вх. 15133/06.06.2012 г. на Н.Г.М. ***, против определение от 17.05.2012г., постановено от съдия по вписванията при Районен съд – гр. П. по молба вх. №11121 от 17.05.2012г., с което се отказва вписване в книгите по вписвания при Службата по вписванията – П. на представената молба от Н.М. относно вписване на искова молба с правно основание чл.108 от ЗС, по която е образувано гр.д. №2998/2011г. по описа на ПОС, вписана в СВ – П. под акт №261, том 4/2012г., и по партидата на „***"ЕАД.

Препис от определението да бъде връчен на страната.

Определението подлежи на касационно обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд, при наличие на предпоставките по чл.280 ал.1 от ГПК.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов