КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Сеп 2021, 20:02

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Член 46 или член 48 от ПВ?
Ново мнениеПубликувано на: 26 Юли 2010, 11:11 
Моля ви да ми отговорите на няколко въпроса.
Каква е разликата между писмена справка по чл. 46 от Правилника за вписванията и писмена справка по чл. 48 от Правилника за вписванията?

Извадка от Правиилника за вписванията (съкратено ПВ):
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чл. 46. (1) Удостоверението за лица показва само вписванията, отбелязванията и заличаванията, направени на името на едно или няколко определени лица.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) Заявлението, с което се иска удостоверението по ал. 1, трябва да съдържа данните по чл. 6, ал. 1, буква "а".

Чл. 47. (1) (Доп. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 31.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) В удостоверението, което се издава за определен имот, се означават вписванията, отбелязванията и заличаванията за тежести и права или пък се удостоверява, че такива няма.

(2) Заявлението за издаване на това удостоверение трябва да показва:

а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 1997 г.) данните, посочени в чл. 46, ал. 2, на лицата, до които се отнася справката, и на техните преки праводатели;

б) (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 31.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) недвижимия имот с посочване на данните по чл. 6, ал. 1, буква "в".

Чл. 48. (изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) Удостоверението за определено време съдържа само вписванията, отбелязванията и заличаванията, които са направени през определен период от време, показан от лицето, по молба на което се издава удостоверението.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Що е това "удостоверението за определено време", споменато в чл. 48 от ПВ?
Тези въпроси възникнаха у мен, след като ми се случи следното. Подавам аз две молби за издаване на писмени справки за две различни лица. И в двете молби пиша следното:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
До Службата по вписвания чрез съдията по вписвания към <еди-кой-си> районен съд

М О Л Б А
от <еди-кой-си, тук моите три имена, ЕГН, данни за лична карта и адрес>

Господин/Госпожо съдия,
Моля да ми бъде издадено писмено удостоверение, от което да са видни всички вписвания, отбелязвания и заличавания по партидата на <еди-кой-си, тук трите имена на лицето>, ЕГН <еди-какъв си, тук ЕГН на лицето>.

<дата>
гр. <град> Подпис: <тук се подписвам>

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Никъде в молбата не споменавам член, алинея, буква или точка от закон, правилник, наредба, приложение, инструкция, тарифа или от какъвто и да е акт. Никъде не споменавам в молбата по кой член от ПВ искам тези справки. Плащам си необходимата такса в банката, след което с молбите и квитанцията отивам на гишето за подаване на такива молби. Служителката от Службата по вписвания ми приема молбите и ги завежда с входящ номер. Когато след няколко дни отивам да си получа удостоверенията и ми ги дават. В тях има изброени актове, вписани на лицата. Обаче на едното удостоверение най-отгоре пише "удостоверение по чл. 46 от Правилника за вписванията", а на другото - "удостоверение по чл. 48 от Правилника за вписванията".

Защо едното е по чл. 46, а другото - по чл. 48, като и двете удостоверения са за едно и също нещо, но за различни лица?

Нали за справка по лице се отнася чл.46, а за справка по имот - чл. 47. Значи би трябвало и двете ми справки (т.е. удостоверения) да са по член 46, не е ли така? И неясно за мен остава какво е това "удостоверението за определено време" по чл. 48, въобще смисъла и значението на този чл. 48. Удостоверение за определено време, което удостоверение не се отнася нито за едно определено лице, нито за един определен имот???? За какво е то - за всички вписвания, извършени от съответната служба по вписвания за определен период от време без значение за кои лица и за кои имоти се отнасят?????? Че на кого би му притрябвало такова удостоверение и за какво би могло да му послужи. Ако пък посоченият период е по-дългичък и в район, където има голям брой вписвания на ден, амииии... доста тежичко би се получило туй удостоверение; то с тая държавна такса само хартията не може да си плати.
Нещо не ми се вярва да е точно така.

Затова ви моля за разяснения. Какво предатавлява удостоверението по чл. 48 от ПВ? Издавате ли такива удостоверения? Какво точно се пише в тях?


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Член 46 или член 48 от ПВ?
Ново мнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 11:43 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
http://inscribe.free.bg/Activity.html


Цитат:
Удостоверения:
Писмените справки се състоят в издаване удостоверения за вписванията, отбелязванията или заличаванията, както и в издаване на преписи или извлечения от съществуващите вписвания, отбелязвания или заличавания по книгите, или от партидите на лицата. Удостоверенията (писмените справки) се издават по писмена молба на лицето, която се подава в Службата по вписванията.
Видове удостоверения

1. Удостоверение за лица – показва само вписванията, отбелязванията и заличаванията, направени на името на едно или няколко определени лица.
Молбата за издаване на удостоверение за лице трябва да съдържа:
а) собственото, бащиното и фамилното име и постоянен адрес на лицето, до което се отнася справката, както и единния граждански номер, а когато няма такъв - мястото и датата на раждането.
б) когато лицето е едноличен търговец, посочват се БУЛСТАТ и фирмата, под която той извършва дейността, съдът и номерът на тома и партидата, където той е вписан, а когато е юридическо лице - наименованието, организационната форма и седалището.
в) Към молбата се прилага документ за платена държавна такса.

2. Удостоверение за имот – в него се означават всички вписвания, отбелязвания и заличавания към момента на изготвянето му или пък се удостоверява, че такива няма.
Молбата за издаване на това удостоверение трябва да съдържа:
а) данните, посочени по-горе, на лицата, за които се отнася справката, и на техните преки праводатели;
б) недвижимия имот с пълното му описание, местонахождението (адреса), общината и най-малко три от границите му.
в) Към молбата се прилага копие от акта за собственост и документ за платена държавна такса.
г) За имоти, които са СИО (семейна имуществена общност), справки се правят за двамата съпрузи.

3. Удостоверение за определено време - съдържа само вписванията и отбелязванията по партидата на посоченото лице, които са направени за определен период от време, показан в молбата за издаването му.
Молбата за издаване на това удостоверение трябва да съдържа данните за лицето, и периода, за който се иска справката. Към молбата се прилага документ за платена държавна такса.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов