КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 14 Май 2021, 15:49

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Отказ по чл.6, ал.1 и 3 от ПВ
Ново мнениеПубликувано на: 18 Апр 2012, 13:33 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2009, 17:07
Мнения: 48
Местоположение: Димитровград
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 71

Хасковският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание на десети април през две хиляди и дванадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ДЕЧЕВА.

ЧЛЕНОВЕ:
ЖУЛИЕТА СЕРАФИМОВА
ТОДОР ХАДЖИЕВкато разгледа докладваното от съдия Тодор Хаджиев ч. гр. д. № 204 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274 и сл. от ГПК.

Образувано е по частна жалба на община Димитровград против Определение № 5/ 09.02.2012 г. на съдията по вписванията в РС - Димитровград, с което е отказал вписване на Заповед № РД – 06 – 1051/ 03.06.2011 г. на кмета на община Димитровград.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на постановения отказ, поддържа се, че заповедта на кмета на община Димитровград отговаря на изискванията на Правилника за вписванията и ЗУТ, поради което се иска съда да отмени обжалвания отказ и да се върне преписката на съдията по вписванията с указание за вписването й.

Съдът, като провери правилността на обжалваното определение въз основа на материалите по делото и доводите на страните, констатира следното от фактическа и правна страна:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК от надлежна страна и против акт, подлежащ на съдебен контрол, поради което е допустима.

Община Димитровград е изпратила в Служба по вписванията при РС – Димитровград за служебно вписване Заповед № РД – 06 – 1051/ 03.06.2011 г. на кмета на община Димитровград, с която на Х.М.П. като ЕТ с фирма „К. – 50 – Х.П.”, собственик на неурегулиран ПИ кад. № 6445 с площ по документ 82 980 кв. м. (по цифров модел – 80 224 кв. м.), са определени 42 равностойни урегулирани ПИ с обща площ 65 468 кв. м., придобити от нея към 08.07.2003 г. при определените с Подробния устройствен план, одобрен със Заповед № 1226/ 2001 г., площ, граници, конкретно предназначение и начин на застрояване.

За да откаже вписване на заповедта, съдията по вписванията е приел, че същата не отговаря на изискванията на чл. 6, ал. 1, б. „а” от ПВп, тъй като в нея не е посочен кодът по БУЛСТАТ и седалището на едноличния търговец, липсва описание на границите на определените имоти съгласно одобрената кадастрална карта на гр. Димитровград, като наред с това в нарушение на чл. 6, ал. 3 ПВп не са представени скици на притежаваните към настоящия момент имоти от едноличния търговец.

Настоящата инстанция намира жалбата за неоснователна.

В случая предмет на вписване е заповед на кмета на община Димитровград, с която на основание чл. 16, ал. 5 ЗУТ е определил имотите, служещи за обезщетение на ЕТ „К. – 50 – Х.П.” за отчуждените й с подробния устройствен план части от имоти.

Съгласно разпоредбата на чл. 32а, ал. 1 ПВп, когато предоставеният за вписване акт не отговаря на изискванията на закона или е неподлежащ на вписване, съдията по вписванията се произнася с определение за отказ. Изискванията, на които следва да отговарят подлежащите на вписване актове, са посочени в чл. 6 от правилника и се отнасят или до индивидуализацията на страните - б. „а”, или до индивидуализация на имота, за който се отнася актът – б. „б”. В случая, видно от представената заповед, в същата липсва посочване на кода по ЕИК и седалище на ЕТ „К. – 50 – Х.П.”, които са основен индивидуализиращ белег на всеки търговец. Съгласно чл. 36, ал. 2 ПВп в партидната книга лицата се записват с данните, посочени в чл. 6, ал. 1, б. „а”, липсата на които в подлежащия на вписване акт е основание да се откаже вписването му.

Нарушено, на следващо място, е изискването за индивидуализация на имота. Съгласно чл. 6, ал. 3 от правилника, когато недвижимият се намира в район с одобрена кадастрална карта, описанията се извършват съобразно данните по чл. 60, т. 1 – 7 от ЗКИР, като в този случай към акта се прилага копие от кадастралната карта. В случая предоставените като обезщетение недвижими имоти макар и да са посочени с идентификаторите по одобрената кадастрална карта на гр. Димитровград не са описани по указания в чл. 60 ЗКИР начин с отбелязване на вида на имота, адреса, границите на поземления имот (идентификаторите на съседните поземлени имоти, съответно на самостоятелните обекти в сграда), площта, предназначението на имота, етажността на сградата. Не са представени и скици – копия от кадастралната карта за тези имоти, паради което правилно съдията по вписванията е приел, че заповедта не отговаря на установените изисквания за редовност и на това основание е отказал вписване на представената заповед по чл. 16, ал. 5 ЗУТ.

По изложените съображения настоящата инстанция намира обжалвания отказ на съдията по вписвания при РС – Димитровград за законосъобразен, поради което следва да се потвърди, а частната жалба да се остави без уважение.

Мотивиран от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 5/ 09.02.2012 г. на съдията по вписванията в РС - Димитровград, с което е отказал вписване на Заповед № РД – 06 – 1051/ 03.06.2011 г. на кмета на община Димитровград.

Определението може да се да се обжалва с частна жалба през ВКС в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ:

_________________
Ibi potest valere populus , ubi leges valent - Народът е силен там, където действат законите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов